Χανιά

Σε έξαρση η γρίπη στην Κρήτη - Έκκληση για αντιγριπικό εμβολιασμό

Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα έχοντας ήδη οδηγήσει στον θάνατο συνολικά 18 ανθρώπους από τους οποίους ο ένας στα Χανιά

Στους δεκαοκτώ έφτασαν οι νεκροί από τον ιό της γρίπης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, οι δώδεκα από αυτούς πέθαναν την εβδομάδα από 21 έως 27 Ιανουαρίου. Ανάμεσα τους κι ένας 38χρονος από τα Χανιά ο οποίος κατέληξε μετά από επιπλοκή που παρουσίασε έχοντας ήδη περάσει μία εβδομάδα εμπύρετος εκτός νοσηλείας.

«Φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων  ότι τώρα μπαίνουμε στην έξαρση της επιδημικής περιόδου. Είναι το αναμενόμενο, περίπου τέτοια εποχή περιμένουμε κάθε χρόνο αυτή την αύξηση των κρουσμάτων. Το καλό φέτος είναι   ότι το εμβόλιο καλύπτει το στέλεχος του ιού της γρίπης που κυκλοφορεί», τόνισε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV ο υποδιοικητής ΥΠΕ Κρήτης, κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Οι 14 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4 ασθενείς με νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

«Είναι πραγματικά άδικο και λυπηρό εφόσον υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες να μην έχουν εμβολιαστεί και να θρηνούμε θύματα λόγω του ότι δεν είχαν κάνει έγκαιρα τον εμβολιασμό τους», τόνισε ο Δημητρακόπουλος.

 

«Δεν έχουμε βαριά περιστατικά - Είμαστε έτοιμοι»

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης Στέλιο Δημητρακόπουλο αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται λιγότεροι από πέντε ασθενείς. «Έτοιμοι είμαστε, δεν έχουμε περιστατικά βαριά που να χρήζουν νοσηλείας στη ΜΕΘ και να μην υπάρχει η δυνατότητα αυτή».

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι γιατροί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού κυρίως για ευάλωτες ομάδες.

 «Παράλληλα βέβαια με την τήρηση όλων των γενικών μέτρων που αφορούν όλους μας, δηλαδή την αποφυγή συνωστισμού, τον καλό αερισμό και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών», τόνισε ο υποδιοικητής.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ’ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια