Χανιά

Λίγο πριν τα εγκαίνια, διέρρηξαν το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης

Θλίψη για τη βεβήλωση του Μουσείου της Αδελφότητας Μικρασιατών

Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η διάρρηξη του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά λίγες ημέρες πριν από την τελετή των εγκαινίων του.

Άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες παραβίασαν την μπαλκονόπορτα και επιχείρησαν να αφαιρέσουν δεκάδες μουσειακά αντικείμενα, πολιτιστικής και συναισθηματικής αξίας, ωστόσο υπό το φόβο ότι θα γίνουν αντιληπτοί διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ένα νυφικό και μια διακοσμητική λάμπα!

Η διάρρηξη διαπιστώθηκε το πρωί της Δευτέρας και σύμφωνα με την πρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων κ. Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή. Οι δράστες κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στον πρώτο όροφο από τον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου και παραβιάζοντας τη μπαλκονόπορτα να μπουν στο μουσείο. Μόλις χθες αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκάλεσαν οι θρασύτατοι διαρρήκτες , με τα μέλη της Αδελφότητας να προετοιμάζονται για τα εγκαίνια που θα γίνουν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου.

«Αυτή η βεβήλωση που έγινε στο χώρο μας, μας θλίβει πάρα πολύ» τόνισε η κ. Γκοζάνη Χαριτάκη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «φαίνεται πως οι δράστες νόμιζαν ότι θα έβρισκαν εδώ χρήματα ή άλλα αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας. Δε γνώριζαν ότι για μας, αυτό εδώ το μουσείο είναι μικρασιατικής μνήμης και εδώ υπάρχουν τα ενθυμήματα και τα κειμήλια συναισθηματικού χαρακτήρα τα οποία για μας έχουν τεράστια αξία. Για τους άλλους όμως δεν είναι έτσι».

Διακοσμητικά από χαλκό, περίτεχνα φιλοτεχνήματα, απομεινάρια του μικρασιατικού πολιτισμού, βρέθηκαν στοιβαγμένα σε νάιλον τσάντες. Οι δράστες επιχείρησαν να τα αφαιρέσουν όμως για άγνωστους λόγους τα άφησαν πίσω. Πήραν όμως μια διακοσμητική λάμπα και το ένα από τα δύο νυφικά, οικογενειακό και ιστορικό κειμήλιο, μεγάλης συναισθηματικής αξίας για το σύνολο της μικρασιατικής κοινότητας.

Όπως είπε η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών «ο Άγιος Πολύκαρπος», «το ένα νυφικό το οποίο είναι τοποθετημένο σε προθήκη στον κυρίως χώρο του μουσείου δεν πειράχτηκε. Λείπει όμως το δεύτερο νυφικό το οποίο βρισκόταν στο χώρο του υπνοδωματίου από τον οποίο και εισέβαλαν οι δράστες».

Οι δράστες της διάρρηξης αναζητούνται από την αστυνομία, ενώ την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει και η κλοπή αγροτικού οχήματος του δήμου Πλατανιά από το χώρο στάθμευσης των τεχνικών υπηρεσιών στο παλιό δημαρχείο Μουσούρων στον Αλικιανό.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή την Πέμπτη το πρωί όταν υπάλληλοι του δήμου αναζήτησαν το όχημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια