Χανιά

Η ΚΡΗΤΗ TV στο Νατοϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ στη Σούδα, το μοναδικό στην Ελλάδα κι ένα από τα πέντε παγκοσμίως, βρέθηκε η ΚΡΗΤΗ TV

Προσανατολισμένο στη θαλάσσια ασφάλεια και στην αποτροπή σύγχρονων απειλών όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία, η διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής, το ΚΕΝΑΠ εκπαιδεύει στελέχη των ενόπλων δυνάμεων από ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι ένα κέντρο το οποίο εκπαιδεύει πληρώματα πλοίων, ειδικές ομάδες, ή ειδικές δυνάμεις στην ανάληψη επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής», αναφέρει στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV ο Στέλιος Κωστάλας, αντιπλοίαρχος - Διοικητής ΚΕΝΑΠ.  

Η ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε μέρος της εκπαίδευσης ομάδας στρατιωτών από την Γκάνα στον κόλπο του Μαραθίου.

«Οι ωκεανοί είναι ένα πρόσφορο περιβάλλον για εγκληματικές και τρομοκρατικές απειλές. Και εδώ κουμπώνει η αποστολή του νατοϊκού κέντρου ναυτικής αποτροπής», τόνισε ο ίδιος.

Το Νατοϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί στις εγκαταστάσεις του χιλιάδες στελέχη ειδικών και ενόπλων δυνάμεων από περισσότερες από ογδόντα χώρες.

«Το αποτέλεσμα που θέλουμε ως ΝΑΤΟ και ως ένας διεθνής οργανισμός παροχής και συνεισφοράς στην ειρήνη και στην ασφάλεια είναι να διατηρήσουμε την ελευθερία των θαλασσών, να διατηρήσουμε τον έλεγχο στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων και υπηρεσιών, στην αποτροπή διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής, στην αντιμετώπιση ή αποτροπή οποιασδήποτε εγκληματικής ή τρομοκρατικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Κωστάλας.

Ταυτόχρονα, το ΚΕΝΑΠ στοχεύει στη διασφάλιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε περιοχές που διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο ρόλος της Κρήτης θεωρείται και εδώ κομβικός.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό θα είναι το Ελ Ντοράντο του μέλλοντος στην ευρύτερη περιοχή μας που είναι οι πλατφόρμες και οι αγωγοί διακίνησης των υδρογονανθράκων .Ελ Ντοράντο από τη μια πλευρά, αλλά και αχίλλειος πτέρνα απ’ τη άλλη όσον αφορά την προστασία αυτών των εγκαταστάσεων».

Είναι ενδεικτικό ότι στην εκπαίδευση ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών περιλαμβάνεται σενάριο αναρρίχησης σε πλωτή πλατφόρμα ερευνών για πετρέλαιο.

Στην προβλήτα Κ14του Μαραθίου στο μόνιμα αγκυροβολημένο παροπλισμένο πλοίο ΕΡΜΗΣ της σχολής ναυτικών δοκίμων εκπαιδεύονται βατραχάνθρωποι των ΜΥΚ.

Πέρα από τις υψηλές παροχές του σε εκπαιδευόμενους στρατιώτες , το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ, θεωρείται λόγω της θέσης του το σημαντικότερο από τα πέντε που λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Κωστάλας αναφέρει ότι είναι «όλη του η υπεραξία είναι η Κρήτη, είναι η Σούδα. Σας θυμίζω τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη στον Καπετάν Μιχάλη που καλεί τους Κρητικούς να ρίξουν όλοι μια πέτρα στη Σούδα να τη μαλώσουμε την παντέρμη να βρούμε ειρήνη και ασφάλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια