Σπίτια στο «χείλος» του γκρεμού - Νέα κατολίσθηση στο Σταλό

Χανιά
Σπίτια στο «χείλος» του γκρεμού - Νέα κατολίσθηση στο Σταλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπή ρεύματος καθώς υπάρχει κίνδυνος ατύχηματος

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των κατολισθήσεων στην περιοχή του Σταλού στα Χανιά καθώς πλέον απειλούνται ακόμη και κατοικίες.

Μετά την υποχώρηση ολόκληρης πλαγιάς στην εθνική οδό Χανίων Κισάμου στις αρχές Ιανουαρίου, το σκηνικό επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά στον Κάτω Σταλό, στην οδό Μαλινδρέτου, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο διερχόμενους οδηγούς αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Η κατολίσθηση έγινε το απόγευμα της Τρίτης με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος, ωστόσο χθες το πρωί κι ενώ είχε γίνει διάνοιξη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, σημειώθηκε και νέα. Το πρόβλημα ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν έγκειται στη διακοπή της κυκλοφορίας αλλά στο γεγονός ότι κινδυνεύουν σπίτια που είναι χτισμένα επάνω στο λόφο.

«Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι εδώ υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο ο οποίος καταρρέει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας επισκεπτόμενος την περιοχή.

Ο αύλιος χώρος και η πισίνα μιας από τις κατοικίες , απέχουν μια ανάσα από το σημείο από το οποίο υποχωρούν χωμάτινοι όγκοι. Στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χανίων τόνισαν ότι με τη συνέχιση των βροχοπτώσεων , είναι πολύ πιθανή μια νέα υποχώρηση με απρόβλεπτες συνέπειες. Για να αποφευχθούν πιο εκτεταμένα προβλήματα ωστόσο, χθες κλήθηκε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ που προχώρησε σε διακοπή της παροχής ρεύματος στη συγκεκριμένη κατοικία. Ο κ. Φωκάς Κωστής υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ εξήγησε ότι «στο σημείο από το οποίο αρχίζει η κατολίσθηση, υπάρχει κολώνα της ΔΕΗ που κινδυνεύει να καταλήξει στο δρόμο».

Διπλός βραχνάς για το υπουργείο Υποδομών

Για ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών να παρέμβει και στις δύο περιοχές του Σταλού, επί της εθνικής οδού Χανίων Κισάμου και εντός του οικισμού, μιλά η δημοτική αρχή χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά επείγουσα την ανάγκη αποκατάστασης.

«Θα επιμείνουμε σ αυτό διότι εδώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τις ζωές των ανθρώπων . Δεν ξέρουμε πότε και πως θα καταρρεύσει το υπόλοιπο τμήμα» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας κάνοντας γνωστό ότι θα σταλεί έγγραφο στην περιφέρεια και στο Υπουργείο Υποδομών στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

«Είναι ουσιαστικά συνωδά έργα» τόνισε ο κ. Βάμβουκας υπενθυμίζοντας ότι «ο δρόμος που βρίσκεται πάνω από τον λόφο, τμήμα του οποίου καταρρέει, κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με την εθνική οδό. Με αυτή την έννοια είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υποδομών να παρέμβει».

Μετά και την κατολίσθηση στον Κάτω Σταλό, κλειστή θα παραμείνει και η οδός Μαλινδρέτου μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις απομάκρυνσης του χωμάτινου όγκου από τα τεχνικά συνεργεία του δήμου Χανίων.

Κινδυνεύει η πισίνα του σπιτιού στο Σταλό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News