Το νέο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ Κρήτης είναι γεγονός

Χανιά
Το νέο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ Κρήτης είναι γεγονός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα στα Χανιά παρουσία Σταθάκη και Φωτάκη η επίσημη ανακοίνωση  

Τον κομβικό ρόλο της Κρήτης στις έρευνες για τον εντοπισμό, την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια του νησιού και ευρύτερα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αποδεικνύει η ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας από το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Την ίδρυση του Ινστιτούτου, το οποίο υπάγεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και θα εγκατασταθεί στην Πολυτεχνειούπολη των Χανίων, ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης, «το Ινστιτούτο έχει ως βασικό στόχο να στηρίξει την έρευνα γύρω από την  αξιοποίηση υδρογονανθράκων , τις περιβαλλοντικές και άλλες πλευρές αυτού του εγχειρήματος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα γύρω από τον γρήγορα αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επτά συμβάσεων στο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σημείωσε ακόμη ότι σε δύο από αυτές τις συμβάσεις, για την περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και νοτιοδυτικά Κρήτης, έχουν αναδειχτεί εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας, η  Exon Mobil και η TOTAL.

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα λειτουργήσει στα πρότυπα των αντίστοιχων ερευνητικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν δημιουργήσει χώρες όπου πραγματοποιούνται έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία. Η επιλογή των Χανίων ως η έδρα του νέου ινστιτούτου οφείλεται στο διεθνές ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η ανάθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αλλά κυρίως και στο γεγονός ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα των πετρελαίων και παράλληλα λειτουργεί τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας είναι το όγδοο ινστιτούτο που δημιουργεί το ΙΤΕ στα Χανιά σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης έκανε λόγο για «μια εμβληματική πρωτοβουλία σε έναν τομέα έρευνας που έχει σημαντικότατο οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τη χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», επισημαίνοντας ότι θα είναι το μοναδικό ινστιτούτο που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.

 Στόχος του νέου Ινστιτούτου είναι η παραγωγή καινοτομίας όσον αφορά την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, αλλά και η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αυτές τις δραστηριότητες. Στους βασικούς τομείς δραστηριότητας θα περιλαμβάνονται και πιο εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τις εξορύξεις, όπως η ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης και εποπτείας της εξόρυξης, της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και της διάθεσης των υδρογονανθράκων.

Για μια ξεχωριστή μέρα μίλησε χθες στη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακοίνωση της ίδρυσης του ινστιτούτου ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. «Για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί τόσο από πλευράς έρευνας εκτελείται ένας μεγάλος αριθμός ερευνητικών έργων που σχετίζονται με το πετρέλαιο, είτε με την εξόρυξη, είτε με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης και επειδή λειτουργούμε ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη μηχανική πετρελαίου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Και Ερευνητικό σκάφος στις υπηρεσίες του νέου Ινστιτούτου

Την εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου χαιρέτησε και  ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Κώστας Φωτάκης ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε την προμήθεια ενός νέου ερευνητικού σκάφους το οποίο θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ και το οποίο θα συνδεθεί και με τις δραστηριότητες του ινστιτούτου. «Ευελπιστούμε ότι το ίδρυμα αυτό θα προσελκύσει εξειδικευμένους επιστήμονες και από την υπόλοιπη χώρα και από το εξωτερικό» υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης προσθέτοντας ότι «το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης των ενεργειακών και της θαλάσσιας έρευνας»  .

Αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής για την ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για «μια απόφαση που δεν προέκυψε απλά από τα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής, αλλά πολύ περισσότερο για μια πρωτοβουλία που τρέχει μπροστά από τις εξελίξεις». Πρόσθεσε δε, πως για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενός Ινστιτούτου που θα παράγει καινοτομία σχετικά με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. «Το υπό ίδρυση Ινστιτούτο αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού. Τη δυνατότητά του  να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και μέσα από διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου.» υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Στην Πολυτεχνειούπολη η έδρα του νέου Ινστιτούτου

Συνολικά τριάντα πέντε στρέμματα παραχωρεί  το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ΙΤΕ προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο για τη στέγαση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής ‘Έρευνας. Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο θα λειτουργεί σε χώρο της Πολυτεχνειούπολης. Οι διαδικασίες για τη λειτουργία του αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα. Σε πρώτη φάση θα προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή και εν συνεχεία των ερευνητών με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΤΕ και μάλιστα οι σχετικοί διαγωνισμοί θα δημοσιευτούν και στο εξωτερικό. «Θέλουμε η ίδρυση του ινστιτούτου να αποτελέσει και μια ευκαιρία για την επιστροφή Ελλήνων ερευνητών από το εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Ταβερναράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News