Χανιά

Νέα πραγματικότητα: Αγορές ακινήτων στην Ελλάδα με μετρητά

Ανακάμπτει σταδιακά η αγορά ακινήτων - Επιτάχυνση του ρυθμού πώλησης ακινήτων  

Μια νέα πραγματικότητα που δείχνει να ξεφεύγει σταδιακά από αυτήν που διαμορφώθηκε την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αποτυπώνει η έρευνα που διενήργησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο 84,7% των αγοραπωλησιών ακινήτων το τελευταίο εξάμηνο οι συναλλαγές έγιναν τοις μετρητοίς.

Η αγορά ακινήτων χωρίς μεσολάβηση τράπεζας αποδίδεται στη δυστοκία στις χορηγήσεις νέων δανείων αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός αγοραστών κράτησε το απόθεμα του στο σπίτι.

Σε ότι αφορά τις γενικότερες τάσεις από τις πωλήσεις ακινήτων το τελευταίο εξάμηνο φαίνεται ότι τα ακίνητα που πωλούνται είναι μεγαλύτερης αξίας και επιφάνειας, μικρότερης ηλικίας, ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με πριν από έξι μήνες.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες ανέρχονται πλέον στο 32,4% του συνόλου των αγοραπωλησιών. Δημοφιλέστερα είναι τα διαμερίσματα επιφάνειας 76 - 95 τ.μ. που αποτέλεσαν το 25,2% των συναλλαγών, ενώ ακολουθούν με μικρή διαφορά και μερίδιο 24,3% τα ακίνητα επιφάνειας 46 – 75 τ.μ.

Σταδιακά, διαφοροποιείται και το προφίλ των αγοραστών, καθώς η έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων καταγράφει αύξηση του ποσοστού των αγορών που γίνονται για τη στέγαση της οικογένειας.

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό όσων απέκτησαν ακίνητο κατά το δεύτερο εξάμηνο, με στόχο την εκμετάλλευση, δεν ξεπέρασε το 21,4%, έναντι 30% της προηγούμενης έρευνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια