Επικίνδυνες συνθήκες για διανομείς καταγγέλλουν μετά το θάνατο του 27χρονου

Χανιά
Επικίνδυνες συνθήκες για διανομείς καταγγέλλουν μετά το θάνατο του 27χρονου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικίνδυνες συνθήκες για διανομείς καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων - Ζητούν μέτρα με αφορμή το θάνατο του 27χρονου διανομέα

Μέτρα για την προστασία του επαγγέλματος των διανομέων του τομέα του επισιτισμού ζητούν τα συνδικαλιστικά σωματεία στα Χανιά με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα έναν 27χρονο εργαζόμενο του κλάδου.

Οι πρόεδροι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού κατήγγειλαν χθες τις συνθήκες εργασίας των διανομέων, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διατήρησης της ενότητας των συνδικαλιστικών οργάνων τους.

Περίπου ένα μήνα μετά τον τραγικό θάνατο του 27χρονου διανομέα, πατέρα δύο μωρών, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Χαλέπας λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, τα συνδικαλιστικά σωματεία επαναφέρουν πιο επιτακτικά το αίτημα τους για διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και πρωτίστως της σωματικής ακεραιότητας των διανομέων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων κ. Σήφης Αποστολάκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σημείωσε ότι «με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα του συναδέλφου διανομέα φαγητού, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη πάει χέρι με χέρι με την εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς, Αντίστοιχα ατυχήματα έγιναν τελευταία και στην υπόλοιπη χώρα», είπε ο κ. Αποστολάκης προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο και οι όροι εργασίας που διαμορφώθηκαν από το 2012 και μετά όπου στην ουσία καταργήθηκαν η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών συμβάσεων σε συνδυασμό με την απαράδεκτη μείωση του κατώτατου μισθού, ήταν οι κρίσιμοι παράγοντες για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ακόμα πιο βαθιά εκμετάλλευση της εργασίας στον κλάδο μας».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και το Σωματείου Επισιτισμού κατήγγειλαν εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου συνολικά και ειδικότερα των διανομέων. Ο κ. Φώτης Ρηγανάκος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων επεσήμανε ότι «πάνω από τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα της δεκαετία του ΄80 μέχρι σήμερα», τονίζοντας ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινά και ο λόγος δεν είναι η αδυναμία λήψης μέτρων, αλλά η άρνηση των εργοδοτών να τα πάρουν λόγω κόστους.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου του επισιτισμού επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους για μειωμένο ωράριο, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δημιουργία κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στον επισιτισμό. Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνεται επίσης η ύπαρξη μελέτης για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι διανομείς, η ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η απαγόρευση της διανομής με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News