Στο σκαμνί για τα... ζυμαρικά, τα σαπούνια και τα λοιπά προϊόντα κάνναβης

Χανιά
Στο σκαμνί για τα... ζυμαρικά, τα σαπούνια και τα λοιπά προϊόντα κάνναβης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εδώλιο ο Σεραφείμ Κανδύλας: Υποστηρίζει ότι κατείχε νόμιμα την κάνναβη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης του ιδρυτικού μέλους της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Κannabio”, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, καθώς φέρεται να είχε στην κατοχή του σχεδόν μισό κιλό αλεύρι κάνναβης, σαπούνια κάνναβης, καθώς και ανθέλαιο, κρέμα αλλά και... ζυμαρικά κάνναβης!

Ο γνωστός καλλιεργητής βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι κανένα από τα παράγωγα προϊόντα κάνναβης που είχε εντοπίσει το Λιμενικό στην κατοχή του δεν είναι παράνομο. Εντούτοις, ο καλλιεργητής θα καθίσει σε μερικές ημέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η δίκη επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο τελικά αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου του 2019. Επισημαίνεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης - και όχι μόνο - απ’ όλη τη χώρα, θα διεξαχθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί στο λιμάνι της Σούδας, όπου είχε φτάσει επιστρέφοντας από τον Βόλο, όπου βρίσκεται η έδρα της “Κannabio”. Ο ειδικός για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών σκύλος των διωκτικών Αρχών είχε μυρίσει τότε την κάνναβη στις αποσκευές του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να συλληφθεί. Ακολούθησε “έφοδος” των Αρχών στο σπίτι του, όπου κατασχέθηκαν και άλλα προϊόντα που παράγονται από κάνναβη.

Ο παραγωγός είχε μιλήσει τον περασμένο Απρίλιο στο neakriti.gr, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η σύλληψή του ήταν άδικη, αφού τα προϊόντα που έφερε και κατείχε είναι απολύτως νόμιμα.

«Η σύλληψή μου είναι απολύτως άδικη. Οι Αρχές υποχρεούνταν να γνωρίζουν ότι ο νόμος έχει αλλάξει και η κάνναβη καλλιεργείται και συνταγογραφείται. Ο διαχωρισμός της κλωστικής κάνναβης και των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτήν από τις ουσίες που υπάγονται στις εξαρτησιογόνες θεσμοθετήθηκε το 2013 (παρ. 3 άρθρο 1 Ν. 4139/2013). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ο νόμος έθετε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η καλλιέργεια, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2016», είχε τονίσει τότε ο παραγωγός.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η εν λόγω “περιπέτεια” του συγκεκριμένου παραγωγού δεν είναι η πρώτη: Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε συλληφθεί - και πάλι - στα Χανιά, όπου είχε ανοίξει τότε κατάστημα με είδη κάνναβης (kannabishop). Τότε είχε αντιμετωπίσει, μάλιστα, κακουργηματικές ποινικές διώξεις, ωστόσο τελικά αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή τη σύλληψη του εν λόγω παραγωγού, συνολικά 48 Έλληνες βουλευτές είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, αναφορικά με τις έκνομες διώξεις σε βάρος παραγωγών και πωλητών βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News