default-image

Ξεσηκωμός μετά το νέο θάνατο «ντελιβερά» σε τροχαίο

Χανιά
Ξεσηκωμός μετά το νέο θάνατο «ντελιβερά» σε τροχαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστηροί έλεγχοι μετά το θάνατο ντελιβερά στα Χανιά και τον τραυματισμό ενός ακόμα στο Ηράκλειο

Νεκρός εργαζόμενος “νούμερο 11” ήταν ο 27χρονος που σκοτώθηκε σε δρόμο των Χανίων ενώ μετέφερε πίτσα σε σπίτι όπου γίνονταν οι προετοιμασίες υποδοχής της νέας χρονιάς... Δεν πρόλαβε να φτάσει ούτε στο δικό του σπίτι, όπου τον περίμεναν σύζυγος και δύο παιδιά, 2 χρόνων το ένα και μωρό 8 μηνών το δεύτερο... Σκληρή καταγγελία εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μεταξύ συνδικαλιστών και ΣΕΠΕ μετά το νέο δυστύχημα με θύμα και πάλι “ντιλιβερά”, ενώ καταγγέλθηκε και τραυματισμός στη λεωφόρο Κνωσού στο Ηράκλειο στη διάρκεια της περασμένης Πέμπτης. Εκδόθηκε ανακοίνωση, μέσω της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που επιχειρεί να βάλει “το μαχαίρι στο κόκκαλο”, για να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλο νεκρό εργαζόμενο δικυκλιστή στους αιματοβαμμένους δρόμους της χώρας, στο κυνήγι εξευτελιστικών μισθών και πενιχρών φιλοδωρημάτων!

«Άλλος ένας νεκρός συνάδελφος προστέθηκε στη μαύρη λίστα των εργατικών δολοφονιών! Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 11:30 την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώ ο 27χρονος από τα Χανιά εκτελούσε διανομή, καθώς εργαζόταν τα βράδια ως διανομέας για να συντηρεί την οικογένειά του (πατέρας δύο παιδιών 2 ετών και 8 μηνών αντίστοιχα)», αναφέρει η Επιτροπή Διανομέων Θεσσαλονίκης, και συνεχίζει: «Οι υπαίτιοι γνωστοί: α) Αυτοί που μας βάζουν να δουλεύουμε ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι και αν τα απαιτήσουμε μας στήνουν καρτέρι μας χτυπούν στέλνοντάς μας στο νοσοκομείο, όπως τον συνάδελφο στο Περιστέρι στις 21/12/2018, β) αυτοί που μας απειλούν να πάμε για δουλειά ακόμα κι άρρωστοι κι αν δεν υποκύψουμε μας ξυλοκοπούν με σιδερογροθιές στέλνοντάς μας στο νοσοκομείο, όπως τον συνάδελφο μας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, γ) αυτοί που αν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας μάς απολύουν και μάλιστα μας ζητάνε και 200.000 ευρώ γιατί τους συκοφαντούμε... αυτοί που μας λένε ότι τα φιλοδωρήματα και το νερό που πίνουμε στο μαγαζί είναι μέρος του μισθού μας (!!!), δ) αυτοί που μας κλέβουν το δώρο των Χριστουγέννων, ε) αυτοί που συνεχίζουν να αρνούνται να μας παρέχουν το μέσο μεταφοράς, τις βενζίνες, τη συντήρηση και τον εξοπλισμό, όπως ορίζει ο νόμος κ.τ.λ.

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν και όλες οι κυβερνήσεις που αφήνουν τους “επιχειρηματίες” στο απυρόβλητο, τους προστατεύουν με τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσανε, κάνοντας τα “στραβά μάτια” στη σωρεία εργοδοτικών παραβάσεων που επώνυμα καταγγέλλουμε, στις επιθέσεις που δεχόμαστε από μαφιόζους εργοδότες κ.τ.λ. Να βάλουμε φρένο στην απαξίωση της ζωής μας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Συνάδελφοι, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πραγματοποιηθούν όλα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας.

Καλούμε όλους τους διανομείς να επικοινωνήσουν και να οργανωθούν στην επιτροπή μας. Γιατί ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη ζοφερή πραγματικότητα είναι η συλλογική δράση, η αλληλεγγύη και ο αγώνας. Μόνο έτσι θα προστατέψουμε τις ζωές μας και θα επιβάλουμε τα δικαιώματά μας»!

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων. «Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά ένας συνάδελφος εργαζόμενος διανομέας φαγητού (delivery) δεν πρόλαβε να γιορτάσει την έλευση της νέας χρονιάς, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο προχθές αργά το βράδυ (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς). Ο άτυχος συνάδελφος ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου και στο παρελθόν για τους κινδύνους που διατρέχουν οι συνάδελφοι διανομείς (delivery), οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες παίζοντας καθημερινά τη ζωή τους “κορώνα-γράμματα” για τα φιλοδωρήματα που παίρνουν για μεροκάματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία μας, και ειδικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (delivery) τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας. Πρώτιστη και κυρίαρχη διεκδίκηση του αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος θα είναι πάντα το ιερό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων να γυρίζουν σώοι και αβλαβείς πίσω στην οικογένειά τους μετά τη δουλειά. Το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Χανίων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και εύχεται να είναι το τελευταίο εργατικό δυστύχημα».

Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο τον νομό αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με στόχο την καταγραφή της παραβατικότητας, που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια στον χώρο μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο. Αυτό ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΚΗ, συνεχίζοντας ότι το εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη λεωφόρο Κνωσού, με θύμα έναν 54χρονο δικυκλιστή “ντιλιβερά”, έρχεται για μία ακόμα φορά να αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η διενέργεια ουσιαστικών και αυστηρών ελέγχων σε όλο τον νομό Ηρακλείου, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι βαθμό οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων διανομής προϊόντων με δίκυκλο εφαρμόζουν τη σχετική εγκύκλιο, αλλά και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν τον ΚΟΚ κατά τη διανομή των προϊόντων. Οι σαρωτικοί αυτοί έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Τροχαίας, του ΣΕΠΕ και του ΕΚΗ.

Προτεραιότητα για το ΕΚΗ έχει - όπως τονίστηκε - όχι η επιβολή προστίμων, αλλά η ενημέρωση και η πρόληψη για τα ατυχήματα. Ήδη το ΕΚΗ έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται καθημερινά οι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και τα delivery, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την 28η Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την οδική συμπεριφορά και την εφαρμογή του ΚΟΚ από τους επαγγελματίες οδηγούς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, και σε αυτήν θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του, αλλά και σημαντικοί εισηγητές, που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη σημαντική αυτή προσπάθεια του ΕΚΗ.

Η εγκύκλιος (N. 4512/18) του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ άλλων, ορίζει τις υποχρεώσεις του εργοδότη. Το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με δική του ευθύνη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων οδηγών. Επίσης, ο εργοδότης υποχρεούται στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης). Παράλληλα, οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων, καθώς και στους υπόλοιπους εργαζομένους και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους.

Τέλος, οφείλει να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου που πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα θέματα που αφορούν στις εργασίες διανομής, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και προτείνονται προς εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News