«Τη χρησιμοποιούμε που και που»: Κρητική… «πρωτιά» στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Κρήτη
«Τη χρησιμοποιούμε που και που»: Κρητική… «πρωτιά» στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας στους πέντε οδηγούς δε φοράει ζώνη ασφαλείας

Αν και η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά  στα τροχαία ατυχήματα και δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας, οι Έλληνες οδηγοί, σε ένα σημαντικό ποσοστό, εξακολουθούν να μην τη χρησιμοποιούν. 

Ενδεικτικά είναι τα όσα προέκυψαν από το στοχευμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων. Σε 6.713 ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά 1.302 σχετικές παραβάσεις σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή σχεδόν το 20% δεν φορούσε ζώνη.

Αρνητική «πρωτιά» για τα Χανιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανάμεσα στις έξι περιοχές της χώρας με τις περισσότερες παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ήταν και τα Χανιά.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των ίδιων των κατοίκων των Χανίων, εκ των οποίων, στην ερώτηση αν φορούν ζώνη ασφαλείας στις μετακινήσεις τους, απαντούν: «Μες στην πόλη όχι. Δε χρειάζεται…», «Τη χρησιμοποιούμε που και που αλλά εντάξει…», ενώ άλλοι αναφέρουν «Έχω δει ότι οι νέοι οδηγοί φορούν, δηλαδή έχει γίνει μια βελτίωση.», «Πιθανολογώ ότι πρέπει να το κάνουν οι περισσότεροι γιατί διαφορετικά έχουν συνέπειες.».

Πρώτη ήρθε η Αττική και ακολουθούν οι περιοχές της Ακαρνανίας, της Θεσσαλονίκης, της Φθιώτιδας και της Αχαΐας.

Πάντως, από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Λιόλιος, εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, αναφέρει: «Η χρήση ζώνης ασφαλείας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει αυξηθεί. Παρόλα αυτά δεν έχει αυξηθεί ικανοποιητικά. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ανεξάρτητα της απόστασης που πρέπει να διανύσουμε με το όχημα μας.»

Τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Ζήτημα παιδείας είναι και η ασφάλεια των παιδιών κατά τις μετακινήσεις τους με Ι.Χ., όπω αναφέρει ο κ. Λιόλιος «Τα παιδιά πολλές φορές ούτε καν δένονται, κάθονται στη μέση του καθίσματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι γονείς ότι πρέπει να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα μέσα που θα σώσουν το παιδί τους σε περίπτωση ατυχήματος.»

Η χρήση ζώνης ασφαλείας και τα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, έχουν αποδειχτεί σωτήρια σε εκατοντάδες περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News