Αποχαιρετά η Κρήτη τον σπουδαίο Μίνωα Ζομπανάκη

Χανιά
Αποχαιρετά η Κρήτη τον σπουδαίο Μίνωα Ζομπανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εις εκ των κορυφαίων οικονομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο

Στη γη που γεννήθηκε και που ποτέ δεν ξέχασε, τις Καλύβες Αποκορώνου, θα επιστρέψει την Παρασκευή ο κορυφαίος τραπεζίτης και οικονομολόγος Μίνωας Ζομπανάκης που έφυγε από τη ζωή μετά από μακρά νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική των Χανίων.

Γεννημένος το 1926 άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων , γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μίνωα Ζομπανάκη ήταν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά τον Ιούνιο του 2017.

Ο Μίνως Ζομπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών, υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την οικογένεια του οποίου συνδεόταν στενά.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. «Ο Μίνως Ζομπανάκης υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων παγκοσμίως και συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος χρηματαγορών».

Σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Ο Μίνως Ζομπανάκης ήταν ένας πολύ καλός φίλος της οικογένειας μας. Πρωτοπόρος τραπεζίτης διεθνούς εμβέλειας αλλά και πραγματικός πατριώτης που ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον χρειάστηκε».

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρει: «Έφυγε από την ζωή ένας συντοπίτης μας «χωρίς σύνορα». Ξεκίνησε από το χωριό μας, τις Καλύβες Αποκορώνου και έφτασε να είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο διεθνές σύστημα χρηματαγορών».

Τα συλληπτήρια τους εκφράζουν με ανακοίνωση τους επίσης ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων και το ΚΙΝΑΛ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News