Προς ανάδειξη το Βυζαντινό Τείχος των Χανίων μετά τις κατεδαφίσεις κτισμάτων

Πολιτισμός
Προς ανάδειξη το Βυζαντινό Τείχος των Χανίων μετά τις κατεδαφίσεις κτισμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάδειξη του Βυζαντινού τείχους των Χανίων μετά την κατεδάφιση των εννέα κτισμάτων στην οδό Σήφακα  

Μετά από προσπάθειες που κράτησαν είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια το Βυζαντινό τείχος της πόλης των Χανίων αποκαλύφθηκε. Η κατεδάφιση των εννέα κτισμάτων δεν έφερε στο φως νέα ευρήματα, ήρθε όμως να αναδείξει ένα σημαντικό τμήμα του τείχους που παρέμενε κρυμμένο από την  εποχή της τουρκοκρατίας. 

«Ολοκληρώθηκε και από εμάς ο έλεγχος των υλικών που προήλθαν από την κατεδάφιση των ακινήτων. Συγκεντρώσαμε ουσιαστικά οικοδομικό υλικό αρχαίο που υπήρχε και ελέγχθηκε και σε βαθμό μεγάλο», αναφέρει η Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων δεν εντοπίστηκαν τμήματα επιγραφών πάνω στο τείχος κάτι που θεωρούνταν πιθανό μιας και κατά την τελευταία οικοδομική του φάση ενσωμάτωσε κατάλοιπα από τον λόφο του Καστελίου. Τις επόμενες ημέρες και μετά την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της καταγραφής.

«Σε δύο μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των τελευταίων μπαζών και θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία», τονίζει ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γιώργος Ξανθουδάκης.

 «Μόλις αφαιρεθούν αυτά θα μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του τείχους, θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή φωτογράφηση, σχεδιαστική αποτύπωση και θα εγκαταστήσουμε πλέον ικριώματα για να κάνουμε τις πρώτες εργασίες επέμβασης και καθαρισμού του», συμπληρώνει η προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων η ανάδειξη του τείχους είναι δυνατή από την Εφορία Αρχαιοτήτων και δεν απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Προς το παρόν η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι σε καλή κατάσταση. Είναι δύο σημεία που έχουν δημιουργηθεί εσοχές, έχει αφαιρεθεί δομικό υλικό, αλλά στην έκταση και στην κατάσταση που είναι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.

Η περιοχή των Μαχαιράδικων αναμένεται να αλλάξει ριζικά όψη μετά την αποκάλυψη του Βυζαντινού τείχους και την ολοκλήρωση των εργασιών. Ταυτόχρονα ο δήμος σχεδιάζει την πεζοδρόμηση της οδού Σήφακα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η κατεδάφιση δύο ετοιμόρροπων κτισμάτων στην οδό Σήφακα και Κατρέ  για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διοικητική διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News