«Κρατήρας» εμφανίστηκε στο Κουμ Καπί - Τρόμος για τους καταστηματάρχες

Χανιά
«Κρατήρας» εμφανίστηκε στο Κουμ Καπί - Τρόμος για τους καταστηματάρχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοβούνται ακόμα και για κατάρρευση σπιτιών

Θεατές στο ίδιο έργο βρέθηκαν για μια ακόμη φορά χθες κάτοικοι και επιχειρηματίες του Κουμ Καπί στα Χανιά που είδαν τη γη να ανοίγει και να καταπίνει τμήμα του παραλιακού δρόμου! Η υποχώρηση του οδοστρώματος αυτή τη φορά ήταν εκτεταμένη, παρασύροντας την κατασκευή σκίασης καταστήματος καφέ μπαρ.

Στο ίδιο σημείο πριν από δύο χρόνια είχε ανοιχτεί νέα οπή και τότε είχε σαν αποτέλεσμα φωτιστικός στύλος να προσγειωθεί στο κεφάλι μιας Γαλλίδας τουρίστριας τραυματίζοντας την, την ώρα που απολάμβανε αμέριμνη τον καφέ της.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής εμφανίσθηκαν χθες αγανακτισμένοι τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις από το οξύ πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής αντιμετωπίζονται με μπαλώματα και αποσπασματικά χωρίς να υπάρχει πρόθεση για μόνιμη λύση. Όπως είπαν, η συχνότητα πλέον με την οποία καταγράφονται περιστατικά υποχώρησης του δρόμου, αποδεικνύει ότι το φαινόμενο γιγαντώνεται παίρνοντας διαστάσεις ανησυχητικές. Εξέφρασαν μάλιστα το φόβο τους για πιθανή επέκταση της διάβρωσης σε βαθμό τέτοιο που να επηρεάσει και τη στατικότητα των κατοικιών και των επιχειρήσεων που απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Ο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου Πρόεδρος Κατοίκων και Επιχειρηματιών του Κουμ Καπί είπε ότι η χθεσινή είναι η έβδομη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών που υποχωρεί τμήμα του παραλιακού δρόμου. «Το Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Θα έρθουν να ρίξουν ένα φορτηγό άμμο και χαλίκια κι από κάτω η θάλασσα θα εξακολουθεί να τρώει. Κι αν κινδυνεύουν και τα σπίτια που απέχουν 4,5 μέτρα απ τη θάλασσα;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηγεωργίου ο οποίος χτύπησε καμπανάκι στη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. «Το Κουμ Καπί είναι το πιο παραμελημένο κομμάτι της πόλης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η θάλασσα «τρώει» το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί

Ολόκληρο το παραλιακό τμήμα του Κουμ Καπί από το Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» μέχρι την Πύλη της Άμμου πλήττεται από τη διάβρωση. Οπές έχουν ανοιχτεί σε διάφορα σημεία. Τα περιστατικά καταγράφονται κατά την περίοδο του χειμώνα και μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. «Όλη η παραλία έτσι είναι. Τρύπες, τρύπες, τρυπούλες. Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια. Όλη η παραλία χρειάζεται ενίσχυση» είπε χαρακτηριστικά κάτοικος του Κουμ Καπί.

Πάντως η διάβρωση μετά και τη χθεσινή υποχώρηση τμήματος του δρόμου είναι εμφανής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η οπή ανοίχτηκε όπως και τις προηγούμενες φορές κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, σε έκταση που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Επιχειρηματίας της περιοχής ανέφερε ότι υπάλληλος του δήμου στον οποίο απευθύνθηκε για το νέο συμβάν ,απάντησε ότι εκκρεμεί ακόμη η εξόφληση εργολάβου που είχε αναλάβει προηγούμενη αποκατάσταση του δρόμου.

Ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας αναγνώρισε την έκταση του προβλήματος και τόνισε ότι η οριστική λύση αναμένεται να δοθεί μέσα από την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας είναι η πολλοστή φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Κάθε φορά επεμβαίνουμε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Ωστόσο, η οριστική λύση που έχει δρομολογηθεί είναι η ολική ανακατασκευή του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε οριστικά το πρόβλημα της διάβρωσης, θα αναπλαστεί και θα αναδειχτεί το Κουμ Καπί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης και όχι τοπικές παρεμβάσεις που όπως υποστηρίζουν συντηρούν και διαιωνίζουν το φαινόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News