Χανιά

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον 4ο Μαραθώνιο Κρήτης

Κάλεσμα στους Κρητικούς να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του νησιού, στον 4ο Μαραθώνιο Κρήτης, που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου του 2019 στα Χανιά, απηύθυναν χθες  τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Οι δράσεις προετοιμασίας του μοναδικού πράσινου μαραθωνίου της Ελλάδας αρχίζουν από αύριο με δενδροφύτευση στην περιοχή του Κολυμπαρίου.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ανέπτυξαν το φετινό πλαίσιο δράσεων,  επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση του θεσμού χρόνο με το χρόνο, δημιουργεί νέες υποχρεώσεις απέναντι στο κοινό της Κρήτης που στηρίζει το μεγάλο αγώνα, αλλά και απέναντι στους μεγάλους χορηγούς του Μαραθωνίου.

Για 4η συνεχή χρονιά η οργανωτική επιτροπή προετοιμάζεται για έναν αγώνα υψηλών προδιαγραφών ,  υποσχόμενη στους δρομείς μια μοναδική εμπειρία. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Απόστολος Βουλγαράκης έκανε λόγο για έναν σπουδαίο θεσμό, που εξελίσσεται σε παγκόσμια διοργάνωση. «Ο μαραθώνιος άρχισε από τα Χανιά, πήρε παγκρήτιο χαρακτήρα και προσδοκούμε να γίνει ένα παγκόσμιο γεγονός. Αρκεί η αυτοδιοίκηση να μπορέσει να τον χρηματοδοτήσει» υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για μια αθλητική διοργάνωση, αλλά για ένα γεγονός που προσελκύει κόσμο και αναδεικνύει την Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά».

Στις παράλληλες δράσεις του Μαραθωνίου Κρήτης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κοπή του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών για τη στέψη των μαραθωνοδρόμων όπως επίσης τη λαμπαδηδρομία που ξεκινάει από την Κίσαμο και φτάνει στον Αποκόρωνα. «Είναι εκδηλώσεις που σηματοδοτούν και μια διαφορετικότητα πέρα από ένα δρομικό γεγονός καθώς αναδεικνύει στοιχεία που έχουν να κάνουν με την πολιτισμική μας ιστορία αλλά και με την περιβαλλοντική μας συνείδηση» σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης.

Ο Μαραθώνιος Κρήτης το 2019 εκτός από την πολιτιστική , κοινωνική, αθλητική και τουριστική του διάσταση, συμπληρώνει την κοινωνική του προσφορά με Δράσεις και Προγράμματα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της Περιβαλλοντικής συνείδησης των δρομέων και τη συμμετοχή τους σε δράσεις που αφορούν στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος της Κρήτης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «μέσα από αυτή τη διοργάνωση, που είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην Κρήτη, προσπαθούμε να περάσουμε μηνύματα που αφορούν στην τουριστική προβολή του τόπου μας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και της γαστρονομίας του νησιού».

Τον Μαραθώνιο Κρήτης στηρίζει μεταξύ άλλων φορέων και το Επιμελητήριο Χανίων με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Χρήστο Τσοντάκη να επισημαίνει ότι «αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον μέχρις ότου ο Μαραθώνιος Κρήτης γίνει γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο μαραθώνιος Κρήτης είναι ο μοναδικός πράσινος μαραθώνιος στην  Ελλάδα λόγω των περιβαλλοντικών του μηνυμάτων. Είναι ενδεικτικό πως για κάθε δρομέα θα φυτευτεί ένα δέντρο και η αρχή θα γίνει αυτή την Κυριακή στο Κολυμπάρι.

Σημειώνεται ότι η ιδέα της διοργάνωσης ανήκει στο Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Αλογδιανάκης τόνισε χθες ότι «ο Μαραθώνιος σαν αγώνας και αθλητική διαδρομή είναι από μόνος του μια πρόκληση και μια εμπειρία που όλοι θα ήθελαν να ζήσουν.  Δίνουμε λοιπόν δυναμισμό στην προβολή του μαραθωνίου μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

Ψυχή του Μαραθωνίου Κρήτης είναι ο σύμβουλος διοργάνωσης κ. Ευάγγελος Παπαποστόλου με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογης εμβέλειας διοργανώσεις , ο οποίος έχει την τεχνική ευθύνη και του μεγάλου Μαραθωνίου της Αθήνας. «Η συμμετοχική διαδικασία που λέγεται μαραθώνιος και το brand name Μαραθώνιος Κρήτης, από μόνο του είναι κίνητρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι είχαμε σαράντα πέντε συμμετοχές από το εξωτερικό. Φέτος, οι συμμετοχές από το εξωτερικό έχουν τετραπλασιαστεί».

Αιτήσεις για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση υποβάλλονται ήδη ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Μαραθωνίου Κρήτης. Ο Μαραθώνιος Κρήτης είναι και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Σχόλια