Επανιδρύεται στα Χανιά η Δημοτική Αστυνομία

Χανιά
Επανιδρύεται στα Χανιά η Δημοτική Αστυνομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο... Το «μπαλάκι» πλέον στο υπ. Εσωτερικών

Στην επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Χανίων μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Θετικά βλέπουν οι δημότες την επιστροφή των δημοτικών αστυνομικών στους δρόμους, με δεδομένο ότι το κυκλοφοριακό εξακολουθεί να αποτελεί βραχνά στην καθημερινότητά τους και τα μέχρι σήμερα μέτρα για την αντιμετώπισή του δεν έχουν αποδώσει.

Συνολικά τριάντα δημοτικοί αστυνομικοί αναμένεται να στελεχώσουν το νέο αυτοτελές τμήμα. Από τις θέσεις αυτές, οι είκοσι θα είναι κατηγορίας ΔΕ και από πέντε ΤΕ και ΠΕ. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, θα υπάρξει η δυνατότητα επαναπρόσληψης υπαλλήλων που είχαν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013.

Προϋπόθεση ωστόσο για την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών που να επιτρέψει νέες προσλήψεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, «στο πλαίσιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας εντάχθηκε η δημιουργία αυτοτελούς τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας. Υπήρξε ένα “παράθυρο” στον νόμο που επιτρέπει την πρόσληψη προσωπικού για τον σκοπό αυτό.

Έχει ήδη εκφραστεί θετικά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, απαιτείται όμως να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει η επανασύσταση».

Ταυτόχρονα, και παρά τον προβληματισμό που αρχικά είχε εκφραστεί, θα συνεχιστεί η λειτουργία του Τμήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013.

Εξάλλου, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, οι οργανικές μονάδες που έχουν αποφασιστεί να λειτουργήσουν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, όπως το Τμήμα Ελέγχου Στάθμευσης, μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τη Δημοτική Αστυνομία.

Δημότες των Χανίων θεωρούν επιτακτική την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην πόλη, καθώς οι παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων ενισχύουν το κυκλοφοριακό, με συνέπεια η κίνηση στους δρόμους της πόλης, κυρίως σε περιόδους αιχμής, να μετατρέπεται σε μαρτύριο για τους οδηγούς.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, και σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει κεντρικούς δρόμους από τα διπλά και παράνομα σταθμευμένα οχήματα, η δημοτική Αρχή τοποθέτησε κολονάκια, δεχόμενη έντονες επικρίσεις. Ωστόσο το μέτρο απέδωσε έστω και μερικώς και κυρίως στις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Αποκορώνου, Σκαλίδη, Ανδρέα Παπανδρέου και Κυδωνίας.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, αναγνώρισε ότι το κυκλοφοριακό εξακολουθεί να είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των δημοτών και εξέφρασε την πεποίθησή του μέσα στο 2019 να λειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία ώστε να ενισχυθεί η αστυνόμευση και να μπει τάξη στους δρόμους της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 την τότε Δημοτική Αστυνομία στελέχωναν εξήντα τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι με την αναστολή λειτουργίας της μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News