Χανιά

Αυξάνονται οι Χανιώτες που καταφεύγουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

1.100 οικογένειες από τα Χανιά στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας - 550 οικογένειες υπέβαλλαν αίτηση για το κοινωνικό παντοπωλείο 

Η ευημερία των αριθμών στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή δεν αντανακλάται και στην κοινωνία καθώς  όπως δείχνουν τα στοιχεία των προνοιακών δομών ένα σημαντικό ποσοστό αυτής εξακολουθεί να στενάζει.

Στα Χανιά οι ωφελούμενες οικογένειες του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ανήλθαν φέτος στις 1.100 ενώ  550 οικογένειες υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να εγγραφούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο όταν πέρυσι ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 450.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυξάνεται κι αυτό το βλέπουμε από την πληθώρα του κόσμου που προσέρχεται στην Πρόνοια.

Επίσης βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες που δεχόμαστε τις νέες αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός με ένα ποσοστό 75% να είναι Χανιώτες», αναφέρει στην ΚΡΗΤΗ TV, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων κ. Ελευθερία Αλιφιεράκη.

Τα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό δεδομένου ότι καμία από τις προνιακές δομές που συστάθηκαν στην πόλη των Χανίων στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Την ίδια ώρα, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία συνεχίζουν να παρέχουν τη βοήθεια τους σε ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας. 

«Αυτό κρούει και σε μας σαν πρόνοια τον κώδωνα ότι υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται να αυξήσουμε τη μέριμνα, τις δράσεις, τις παροχές του τμήματος», τονίζει η κ. Αλιφιεράκη.

«Τα συσσίτια που κάνουμε σε συνεργασία με την εκκλησία, τη φροντίδα που έχουμε και τα ειδικά τιμολόγια που έχουμε θεσπίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο περνάει από το χέρι μας», αναφέρει ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Στο καταφύγιο αστέγων του δήμου Χανίων φιλοξενούνται σε μόνιμη βάση 15 άστεγοι .Την περίοδο του χειμώνα καταφεύγουν εκεί συνολικά είκοσι, υπάρχουν ωστόσο και οι άστεγοι από επιλογή. Σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για τις ευκαιρίες που έχουν να βελτιώσουν τη διαβίωση τους, ο δήμος Χανίων θέτει σε εφαρμογή δράσεις ενημέρωσης με την ονομασία «Δρω εν κινήσει».

«Κοινωνικοί λειτουργοί από την υπηρεσία μας θα βγουν στους δρόμους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αναζητώντας συνανθρώπους μας όπως άστεγους και γενικότερα ευπαθείς ομάδες προσπαθώντας να τους ενημερώσουν για το που μπορούν να απευθυνθούν», τονίζει η αντιδήμαρχος κ. Αλιφιεράκη.

Παράλληλα οι κοινωνικοί λειτουργοί θα καταγράψουν τους κατά συνείδηση άστεγους και θα τους εφοδιάσουν με υπνόσακους και είδη πρώτης ανάγκης. 

 

Σχόλια