Υπεγράφη η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Κρήτη
Υπεγράφη η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο έργο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως

Στο στάδιο της κατασκευής εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της χώρας που θα διασφαλίσει σταδιακά την επάρκεια της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι συμβάσεις των έργων  για την υποθαλάσσια διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο, τη λεγόμενη μικρή διασύνδεση, υπεγράφησαν σήμερα στο Δημαρχείο Κισάμου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και τα στελέχη της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο, να μιλούν για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Κρήτη. Υπογράφεται η σύμβαση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, το οποίο θα δώσει στην Κρήτη από τους σταθμούς της Μεγαλόπολης περίπου το 1/3 των αναγκών σε ενέργεια. Τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι τεράστια. Όπως ξέρετε η Κρήτη κοστίζει 450 εκατομμύρια το χρόνο σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος. Αυτά τα ποσά θα αποκλιμακωθούν ραγδαία με την ολοκλήρωση του έργου το 2020.»

Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα καλύψει σε πρώτο βαθμό τις ανάγκες επάρκειας του νησιού και στη συνέχεια θα έρθει η δεύτερη φάση, η διασύνδεση Αττικής Κρήτης ούτως ώστε η Κρήτη να είναι απολύτως ενεργειακά ασφαλής. Διασφαλίζοντας τη διενέργεια των έργων ουσιαστικά δίνουμε κάθε κίνητρο στην Κομισιόν να δώσει τη μικρή απαραίτητη παράταση που χρειάζεται, ώστε η Κρήτη να είναι ασφαλής στο μεταβατικό διάστημα το οποίο θα είναι πάρα πολύ μικρό.»

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Η ολοκλήρωση του θα οδηγήσει σε απομείωση της λειτουργίας των ρυπογόνων Ατμοηλεκτρικών Σταθμών του νησιού, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει αισθητά το κόστος, για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όλης της χώρας.

Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης αναμένεται να προκηρυχτεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χιλιομέτρων θα ξεκινήσει από τη νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο της Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χιλιομέτρων, έως τον υποσταθμό των Χανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Αλεξίου, Γενικό Διευθυντή του Ομίλου «Ελληνικά Καλώδια», «Η δυσκολία του έργου είναι γνωστή. Είναι το μεγαλύτερο, το πιο μακρύ καλώδιο εναλλασσομένου ρεύματος και στα πιο βαθιά νερά. Θα φτάσει μέχρι τα 950 μέτρα βάθος.»

Ενώ, όπως σχολίασε ο Δήμαρχος Κισσάμου, κ. Θοδωρής Σταθάκης, «Ως τοπική κοινωνία  και δήμος είμαστε σύμφωνοι, παρόλα αυτά επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες.»

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος το έργο της μικρής διασύνδεσης δημιουργεί ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μετατροπή της Κρήτης σε ένα ισχυρό πράσινο νησί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News