Χανιά

Οικοδομικές άδειες με ένα κλικ - «Τα συστήματα δεν λαδώνονται»

Ξεκίνημα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-poleodomia

Σε νέα εποχή περνάει από την 1η Ιανουαρίου το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών στη χώρα μας, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-poleodomia. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες θα μπορούν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει σε εφαρμογή και η αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τα αυθαίρετα κτίσματα. Σε ημερίδα που οργάνωσε χθες στα Χανιά το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός παρουσίασαν το νέο σύστημα για το δομημένο περιβάλλον.


Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται με διαδοχικούς νόμους από τα τέλη του 2016 μέχρι σήμερα είναι η αλλαγή του χωροταξικού συστήματος της χώρας με απλούστευση των διαδικασιών, διαφάνεια, ταχύτητα στους ελέγχους των αδειών δόμησης και οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαίρετων κτισμάτων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-poleodomia άρχισε ήδη να λειτουργεί για την κατηγορία μικρής κλίμακας και στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι το 2019 να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για το δομημένο περιβάλλον στη χώρα.
Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, «η άδεια του κτηρίου θα βγαίνει 100% ηλεκτρονικά και από ’κει και πέρα θα συνεχίζει η κατασκευή με έλεγχο από ιδιώτες μηχανικούς, που θα φέρει το βάρος της υπογραφής τους. Το τρίτο και βασικό είναι ο έλεγχος από τα τοπικά παρατηρητήρια. Όλη η νομοθεσία αποτρέπει την κατασκευή αυθαιρέτων στη χώρα».

Προχωρούν οι διαδικασίες εγκρίσεων δόμησης

Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και την ταυτόχρονη εφαρμογή της πλατφόρμας διαχείρισης αυθαιρέτων εκτιμάται ότι θα μπει οριστικά τέλος σε φαινόμενα αυθαιρεσιών. Οι κατά τόπους Πολεοδομίες θα εκδίδουν από το νέο έτος τις άδειες δόμησης, ενώ ο έλεγχος περνάει στα τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια και ανοίγει ο κατάλογος των ιδιωτών μηχανικών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν τους ελέγχους σε όλα τα στάδια κατασκευής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, ήδη έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης πάνω από 3.500 μηχανικοί. Χιλιάδες άδειες για πράξεις μικρής κλίμακας έχουν εκδοθεί, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες εγκρίσεων δόμησης με ταχείς ρυθμούς. Μέχρι το 2021 το υπουργείο Περιβάλλοντος προσδοκά να μπορέσει η χώρα να διαθέτει ένα πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό με καθορισμένες χρήσεις γης, ασφάλεια δικαίου, γνώση για τους επενδυτές και οριστική αποτροπή του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης.

«Τα συστήματα ούτε “λαδώνονται”, ούτε καθυστερούν»

Πρωταρχικός στόχος του νέου συστήματος είναι η αλλαγή της νοοτροπίας που επικράτησε επί δεκαετίες, και η οποία επέτρεψε την αυθαίρετη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη πολλών περιοχών.


«Παντού αφήνονται ίχνη, άρα όλοι θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο της νομιμότητας, διότι αλλιώς απλά θα το αντιληφθεί το σύστημα. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, τα συστήματα ούτε “λαδώνονται”, ούτε μπορούν να καθυστερήσουν, ούτε μπορούν να πάνε πιο γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός, εκφράζοντας την άποψη ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-poleodomia δεν προσφέρει απλά ένα εργαλείο στους μηχανικούς και στους πολίτες, ώστε να εκδίδονται ηλεκτρονικά οι οικοδομικές άδειες και να αντιμετωπίζονται φαινόμενα διαφθοράς και γραφειοκρατίας. Το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας που θα περάσει και στους μηχανικούς και στους πολίτες για το ότι όλα φαίνονται, όλα βρίσκονται στη διαφάνεια».

Σχόλια