Ο Γιώργος Σταθάκης στα Χανιά για την επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας

Χανιά
Ο Γιώργος Σταθάκης στα Χανιά για την επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1ο Φόρουμ Επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας

Η επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας μετά την έξοδο από τα μνημόνια βρέθηκε στο επίκεντρο του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Για ένα νέο, ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται εξ αιτίας των μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης:

«Οι δικές μας απόψεις έχουν διατυπωθεί, η επόμενη μέρα πρέπει να είναι βιώσιμη ανάπτυξη που να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική διάσταση της οικονομίας και στην αξιοποίηση του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει από την Περιφέρεια και όχι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εκτίμησε ότι μετά από μεγάλο διάστημα, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης:

«Βλέπουμε ότι πραγματικά υπάρχουν σημάδια σε ότι αφορά την βιομηχανική παραγωγή. Βλέπουμε ένα μικρό θαύμα το οποίο έχει επιτελεστεί τα τελευταία τρία χρόνια σε ότι αφορά την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υπάρχει ένα διψήφιο θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι.».

Την ίδια ώρα, πάντως, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα προσδοκώμενα επίπεδα, καθώς οι αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα δεν ξεπερνούν το 2% του συνόλου της επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας φαίνεται να έχει πολύ δρόμο να διανύσει και για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Από καθαρά τεχνική σκοπιά νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων… Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να φέρουμε κεφάλαια Ελλήνων που ζουν έξω, είτε ανθρώπων που δεν είναι Έλληνες και μπορούν να τα φέρουν στη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Δασκαλάκης, Εκτελεστικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου JP Morgan.

Στη διάρκεια του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων τονίστηκε η ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και της απλούστευσης των επενδυτικών διαδικασιών. Στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας καταλυτικός είναι ο ρόλος των τραπεζών.

«Πρέπει η κυβέρνηση να δει το ζήτημα της φορολογίας των επιχειρήσεων, δε μπορούν να αντέξουν τόσο υψηλά ποσοστά φορολογίας και σε πρώτο και σε δεύτερο επίπεδο και πιστεύω ότι μέσα από το φόρουμ θα μπορέσουμε κι εμείς να περάσουμε τα μηνύματα που πρέπει ώστε να είναι καλύτερη η επόμενη μέρα.» ανέφερε Πρόεδρος Ε.Β.Ε. Χανίων.

Σκοπός του Επιμελητηρίου Χανίων είναι η καθιέρωση του επιχειρηματικού φόρουμ ως θεσμού με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News