Εβραϊκή κοινότητα Κρήτης: Πώς χάθηκε σε μία νύχτα - 71 Κρητικοί στο μοιραίο «Τάναϊς»

Χανιά
Εβραϊκή κοινότητα Κρήτης: Πώς χάθηκε σε μία νύχτα - 71 Κρητικοί στο μοιραίο «Τάναϊς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σκοτεινή σελίδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσεγγίζει μέσα από το νέο του βιβλίο για το οποίο μίλησε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV, ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης

Η συγκλονιστική ιστορία της βύθισης του ατμόπλοιου Τάναϊς στις 9 Ιουνίου του 1944, που σήμανε τον αφανισμό της Εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης,  φωτίζεται μέσα από τις σελίδες του νέου ιστορικού μυθιστορήματος του Νίκου Ψιλάκη με τίτλο «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν».

Ο αφηγητής και ήρωας του μυθιστορήματος ανασκαλεύει μνήμες περπατώντας στα σοκάκια της Εβραϊκής συνοικίας των Χανίων που άδειασε μέσα σε λίγα λεπτά και οι κάτοικοι της πνίγηκαν σε ένα ναυάγιο που έμεινε στην ιστορία ως το πιο σκοτεινό περιστατικό της ναζιστικής εποχής.

«Οι ναζί μάζεψαν όλη την εβραϊκή κοινότητα, τους πήγαν στο Ηράκλειο και μαζί με Έλληνες αντάρτες και Ιταλούς, το πλοίο πήγε προς τον Πειραιά κι ένα βρετανικό υποβρύχιο το τορπίλισε και πνίγηκαν όλοι που ήταν μέσα», αναφέρει η κ. Άννα Τζουκμαντέλ, Ιστορικός - Υπεύθυνη Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Ετζ Χαγίμ.

Η διαταγή των Γερμανών που έπρεπε να εκτελεστεί μέσα σε 45 λεπτά ήταν σαφής. Περίπου τριακόσιοι Εβραίοι από τα Χανιά, 26 από το Ηράκλειο και 5 οικογένειες από το Ρέθυμνο χάθηκαν χωρίς ποτέ να ξεκαθαριστούν οι ακριβείς συνθήκες βύθισης του πλοίου Τάναϊς.

«Κι όπως ξέρουμε μέχρι τώρα αφού ακόμα κάνουμε έρευνες , περίπου 12 άτομα που ήταν στην εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης επέζησαν για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι έλλειπαν από τη συνοικία, κάποιοι είχαν κρυφτεί», προσθέτει μεταξύ άλλων η κ. Τζουκμαντέλ.

Ανάμεσα στους Εβραίους  της Κρήτης που στοιβάχτηκαν βίαια στο πλοίο Τάναϊς για να βυθιστούν στα νερά του κρητικού πελάγους, βρίσκονταν ακόμη Ιταλοί στρατιώτες και εβδομήντα ένας Κρητικοί από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Αποκόρωνα και τους Κάμπους Κεραμειών.

Σε αυτό το μικρό χωριό οι κάτοικοι μεταφέρουν μέχρι σήμερα μαρτυρίες των προγόνων τους για τους 24 Καμπιανούς που παρασύρθηκαν στο βυθό μαζί με 279 Εβραίους και 19 Ιταλούς. 

Ο κ. Μιχάλης Κατσαβενάκης ιστορικός ερευνητής εξιστορεί τα γεγονότα της εποχής και πως οι κάτοικοι των Κάμπων Κεραμειών βρέθηκαν αιχμάλωτοι στο πλοίο που τορπιλίστηκε.

Το γεγονός της βύθισης του πλοίου Ταναϊς τον Ιούνιο του 1944 που παρέσυρε στο θάνατο και τις 24 ψυχές των Καμπιανών, στάθηκε η αφορμή για την ερήμωση του χωριού μεταπολεμικά. Τίποτε δεν ήταν όπως πριν και η φρίκη του πολέμου στοίχειωνε τις ζωές των κατοίκων του Αποκόρωνα όπως και ολόκληρης της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News