Εισόδια της Θεοτόκου: Τα Χανιά γιορτάζουν την Πολιούχο τους

Χανιά
Εισόδια της Θεοτόκου: Τα Χανιά γιορτάζουν την Πολιούχο τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με λαμπρότητα τιμούν την Πολιούχο τους, Υπεραγία Θεοτόκο, τα όμορφα Χανιά

Τα Χανιά γιορτάζουν την Πολιούχο τους. Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, το απόγευμα της Τρίτης.

Στον μέγα πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννου, συμπροσευχόμενων του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμωνος και του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό συμπροσευχήθηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Αρχιμ. Αθ. Μπίρδας, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αρδαμεριος και Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ιγνάτιου Ριγανάς, ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Πρωτ. Γεώργιος Περάκης.

Παρουσία πλήθος κληρικών και ευσεβών πιστών, που παρέστησαν στην ακολουθία του Εσπερινού.

Τι είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου

Η Παναγία γεννήθηκε από μεγάλους σε ηλικία γονείς, τον Ιωακείμ και την Άννα, οι οποίοι είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό για να τους χαρίσει ένα μωρό και εκείνοι να το αφιερώσουν στον Ναό Του.

Έτσι και έγινε. Έπειτα από πολλή προσευχή, νηστεία, αλλά και υπό την κατακραυγή του κόσμου που παρέμενε άτεκνο, το ηλικιωμένο ζευγάρι απέκτησε ένα κορίτσι που του έφερε τρομερή ευτυχία.

Δεν ξέχασαν, όμως, το τάμα τους

Όταν η μικρή Μαρία έγινε 3 ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στον Ναό του Θεού και συγκεκριμένα την παρέδωσαν στον Αρχιερέα Ζαχαρία.

Αυτός την ευλόγησε και είπε «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ».

Ο Ζαχαρίας οδήγησε τη Μαρία στο ιερό του Ναού

Στην εικόνα του γεγονότος αυτού βλέπουμε την Παναγία ως μικρό κορίτσι (12 ετών) και με φωτοστέφανο, να παραδίδεται στον Ζαχαρία, ο οποίος την ακουμπά ευλαβικά και την ευλογεί.

Το ίδιο ευλαβικά εικονίζονται και οι γονείς της που την παραδίδουν με προθυμία και αγάπη προς τον Θεό. Πίσω τους νεαρές γυναίκες κρατούν λαμπάδες αναμμένες και οδηγούν με τη σειρά τους την Παναγία στο ιερό.

Εισόδια της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου

Έτσι η Μαρία, ταμένη από την μητέρα της, αφιερώθηκε και αφοσιώθηκε στον Θεό, ο οποίος την αντάμειψε όσο καμιά άλλη γυναίκα στον κόσμο: Έγινε μητέρα του ίδιου του Θεού.

Ποιοι γιορτάζουν 21 Νοεμβρίου

Το έθιμο θέλει στις 21 Νοεμβρίου να γιορτάζουν σήμερα οι «παρθένες» ή ανύπαντρες Μαρίες (μαζί με όλα τα υπόλοιπα θεοτοκωνύμια), ενώ στις 15 Αυγούστου να γιορτάζουν οι παντρεμένες.

Ωστόσο, λίγες είναι οι ανύπαντρες εορτάζουσες στις 21 Νοεμβρίου που όταν παντρεύονται τηρούν το έθιμο και αλλάζουν την ημερομηνία της γιορτής τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News