Χανιά

Η ΔΕΔΙΣΑ σε νέα εποχή - Λύση για τα απορρίμματα στη Γαύδο

Τη συμμετοχή τους στη Διαδημοτική Επιχείρηση αποφάσισαν όλοι οι Δήμοι των Χανίων

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων, στην οποία πλέον εντάσσονται όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας, συγκροτώντας έναν από τους τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κρήτης.

Η ΔΕΔΙΣΑ συνεχίζει με διευρυμένη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο, αυτόνομη και με μεγαλύτερες προκλήσεις, ως ο μοναδικός φορέας στο νησί με τεχνογνωσία και πρότυπο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέχρι σήμερα στη ΔΕΔΙΣΑ συμμετείχαν μόνο οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά. Με την ένταξη και των υπόλοιπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ισχυροποιείται. Χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΔΙΣΑ, στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση μετά την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά και ως νέοι μέτοχοι οι δήμαρχοι Κισσάμου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακίων και Γαύδου. Απομένει η λήψη της τελικής απόφασης από τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Η πολιτική μας και ο αγώνας μας από την αρχή της θητείας μας, για τη διατήρηση της ΔΕΔΙΣΑ ως αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αποδίδει καρπούς και θεωρώ ότι έχουμε αποτρέψει τη λειτουργία ενός μόνο φορέα στην Κρήτη, με έδρα τον ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο. Ιδιαίτερα μετά την πρότασή μας, που υιοθέτησε η ΠΕΔ Κρήτης, για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ στο νησί, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΔΙΣΑ, επιβραβεύεται αυτός ο αγώνας μας», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης.

Την ικανοποίησή του για τη διατήρηση της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ εξέφρασε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας ότι «ένα μεγάλο βήμα έγινε με το να γίνουν όλοι οι Δήμοι μέλη. Ένα δεύτερο βήμα έγινε με την υπογραφή του νέου καταστατικού της ΔΕΔΙΣΑ και μένει το τρίτο βήμα που θα είναι η ανακήρυξη από τη συντονίστρια των επίσημων ΦΟΔΣΑ του νησιού, που θα γίνει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου (σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα)».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβού, ο οποίος εκτίμησε ότι η απόφαση για συνέχιση της ΔΕΔΙΣΑ ως αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι επ’ ωφελεία όλων των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας.

Γαύδος: Λύση στη μεταφορά των απορριμμάτων

Περισσότερος ωφελημένος από τη διεύρυνση της ΔΕΔΙΣΑ βγαίνει ο Δήμος Γαύδου, που πλέον μπορεί να δρομολογήσει την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.

Μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο και το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και της μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Γαύδο στην Κρήτη δεν έχει επιτρέψει την αποτελεσματική αποκομιδή των αποβλήτων.

«Ο Δήμος Γαύδου είναι ο Δήμος που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση απορριμμάτων, ακριβώς γιατί έχει μια ακτοπλοϊκή μεταφορά την οποία δεν μπορούσε να καλύψει ούτε οικονομικά, αλλά ούτε με κάποιο νομοθετικό πλαίσιο», υπογράμμισε η δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλίνικου. Με τη συμμετοχή του Δήμου Γαύδου στη ΔΕΔΙΣΑ μπορεί να επιτευχθεί μια υποδειγματική διαχείριση για ένα μικρό νησί που σήμερα δε διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας, και να δρομολογηθεί η δημιουργία ΧΥΤΥ.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια