Κινδυνεύουν, αφημένα στη φθορά του χρόνου τα Ενετικά Νεώρια

Πολιτισμός
Κινδυνεύουν, αφημένα στη φθορά του χρόνου τα Ενετικά Νεώρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα χρόνια μετά το σεισμό που τα κατέστησε επικίνδυνα, τα Νεώρια των Χανίων, από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του Ενετικού Λιμανιού, παραμένουν κλειστά και αφημένα στη φθορά του χρόνου

Από τον Ιανουάριο του 2012 και μετά από την έκθεση των τεχνικών κλιμακίων για τα μνημεία των Χανίων που επλήγησαν τότε από τη σεισμική δόνηση, τα Νεώρια έπαψαν να λειτουργούν σαν χώρος εκδηλώσεων. Μάλιστα η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει δώσει σαφείς οδηγίες να παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας. Ένα τμήμα των Νεωρίων χρησιμοποιείται ως αποθήκη από το δήμο Χανίων.

Θλίψη όμως προκαλεί και η εικόνα των Νεωρίων από την πλευρά της Ακτής Κουντουριώτη.

Η αποκατάσταση των Νεωρίων επιχειρείται να δρομολογηθεί μέσα από μια σύμβαση μεταξύ Δήμου Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Πολιτισμού.

«Η σύμβαση είναι αρκετούς μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού και μας ενημέρωσαν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε την έγκριση τους…», αναφέρει ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.  

Τα επτά Νεώρια αποτελούν σήμερα το μοναδικό μνημείο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων το οποίο παραμένει μη αναξιοποίητο.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Πολυτεχνείο Κρήτης ώστε μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος που αφορά αυτά τα μνημεία της πόλης μας, να μπορέσει να στηρίξει την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων ώστε να εκπονήσουν και να ολοκληρώσουν μελέτες είτε είναι στατικές είτε ηλεκτρομηχανολογικές, είτε αρχιτεκτονικές», τονίζει ο δήμαρχος Χανίων.

Τα Νεώρια κατασκευάστηκαν τον  16ο αιώνα, όταν ο στόλος των Ενετών κυριαρχούσε στη Μεσόγειο. Αριθμούσαν συνολικά 23 και από αυτά σώζονται σήμερα οι επτά συνεχόμενοι θόλοι, το Μεγάλο Αρσενάλι και δύο νεώρια από το συγκρότημα του Μόρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News