Οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών στα γήπεδα και ποιοι οι παράγοντες

Υγεία
Οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών στα γήπεδα και ποιοι οι παράγοντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στο 19ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο – Κληρονομικοί οι παράγοντες του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Την ανάγκη συστηματικού προαγωνιστικού καρδιολογικού ελέγχου των αθλητών για την αποφυγή αιφνίδιων θανάτων στα γήπεδα επισημαίνουν επιστήμονες από το χώρο της καρδιολογίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του 19ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου τονίστηκε ότι δυστυχώς ο καρδιολογικός έλεγχος των αθλητών δε γίνεται συστηματικά, γι’ αυτό και παρά την πρόοδο της επιστήμης εξακολουθούν να καταγράφονται αιφνίδιοι θάνατοι.

«Συνήθως είναι κληρονομούμενα νοσήματα, τα οποία ο αθλητής έχει από τη γέννηση του και αυτό δημιουργεί διάφορες ευκαιρίες για να μπορέσουμε να τα βρούμε πολύ πριν οδηγήσουν σε συμπτώματα ή σε ένα τραγικό αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ενός 16χρονου αθλητή», αναφέρει στην ΚΡΗΤΗ TV ο καθηγητής καρδιολογίας σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κ. Μιχάλης Παπαδάκης.

Στην Ελλάδα σημειώθηκαν 134 επεισόδια αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ηλικίας κάτω των 35 ετών από το 1997 έως το 2001, ενώ από το 2011 έως το 2014 καταγράφηκαν 19  περιπτώσεις θανάτων αθλητών στη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων.

«Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι κάποιος έφηβος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει ένα νόσημα… αν δεν έχει βρεθεί νωρίτερα θα είναι ήπιο ή θα αναπτυχθεί πολύ αργά», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

Ειδικοί καρδιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη τακτικών καρδιολογικών ελέγχων από την ηλικία των 12 ετών και ανά δύο χρόνια ή σε πιο συχνή βάση αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό.

Η άθληση ωστόσο επιβάλλεται ακόμη κι αν ο αθλητής έχει διαγνωστεί με καρδιολογική πάθηση.

«Οποιοσδήποτε νέος αθλητής και άνθρωπος μπορεί και πρέπει να κάνει άθλημα. Το θέμα είναι ο γιατρός του να έχει την κατάλληλή εξειδίκευση για να μπορέσει να τον συμβουλεύσει σωστά. Αλλά οι περισσότεροι πρέπει να φεύγουν από τις κλινικές με μια συνταγογράφηση όχι για φάρμακα αλλά για άσκηση», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του 19ου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο πνευματικό Κέντρο Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News