Εν μέσω διαφωνιών συνεχίζεται η ανάπλαση στην οδό Χάληδων

Χανιά
Εν μέσω διαφωνιών συνεχίζεται η ανάπλαση στην οδό Χάληδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφωνούν Δήμος Χανίων - ΔΕΥΑΧ με φόντο την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης

Ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας απρόβλεπτης βλάβης που θα είχε επιπτώσεις στο έργο ανάπλασης και θα άφηνε χωρίς νερό το σύνολο της παλιάς πόλης, προκαλεί το δίκτυο ύδρευσης που διέρχεται της οδού Χάληδων. Η μελέτη του έργου δεν προβλέπει αντικατάσταση των αγωγών και θέση της ΔΕΥΑΧ είναι ότι αντέχουν. Επιφυλάξεις εκφράζονται από την πλευρά του αναδόχου, με το δήμο Χανίων που είναι και ο φορέας υλοποίησης να βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση.

Οι αγωγοί του δικτύου ύδρευσης στην οδό Χάληδων τοποθετήθηκαν πριν από περίπου σαράντα χρόνια. Με την έναρξη του έργου ανάπλασης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην παλιά πόλη των Χανίων, διαπιστώθηκε η παλαιότητα των αγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδοχος εταιρία ενημέρωσε τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΧ και πρότεινε την αντικατάσταση των αγωγών. Ο κ. Λάμπρος Κωνσταντουδάκης, εργοδηγός και εκπρόσωπος της αναδόχου, δήλωσε στη Ν.Κ. ότι «το υφιστάμενο δίκτυο εγκυμονεί κινδύνους» όμως ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει και ότι υπεύθυνη είναι η ΔΕΥΑΧ.

Από την πλευρά του δήμου Χανίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Ξανθουδάκης εξήγησε ότι έχει υποβληθεί αίτημα προς τη ΔΕΥΑΧ για διενέργεια αυτοψίας ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς η δημοτική αρχή. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των αγωγών, αν αυτό απαιτηθεί. «Δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις σε ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα είναι τόσο σημαντικό και στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθουδάκης συμπληρώνοντας ότι «όλα τα έργα έχουν ένα ποσοστό 15% επί του προϋπολογισμού τους, απροβλέπτων εργασιών, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Επειδή πολλές φορές δε μπορούν να προβλεφθούν όλα σε μια μελέτη. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης αν απαιτηθεί να αλλαχθεί».

Αναφορικά με την κατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης στην οδό Χάληδων ο Τεχνικός και Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων κ. Κώστας Στεργιάνης είπε ότι «μπορεί να είναι παλιό ,είναι όμως από μαντέμι, ένα υλικό πολύ καλό , μεγάλης αντοχής το οποίο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχει πάθει καμία βλάβη. Όταν δεν έχει συμβεί το παραμικρό, δεν έχουμε κανένα λόγο να αντικαταστήσουμε ένα τέτοιο δίκτυο». Σε σχέση δε με τις ανησυχίες που φαίνεται να εκφράζονται από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας, εμφανίσθηκε κάθετος. «Δε μπαίνει θέμα να ικανοποιήσουμε τέτοιες ανησυχίες . Αν στη φάση της κατασκευής υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη τότε θα αντικαταστήσουμε το κομμάτι το οποίο θα έχει το πρόβλημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιάνης.

Οι εργασίες στην οδό Χάληδων προχωρούν με το ξήλωμα των πεζοδρομίων και τις εκσκαφές στο οδόστρωμα, οι οποίες και αποκαλύπτουν την κατάσταση των δικτύων. Για το δήμο Χανίων το θέμα της αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης παραμένει ανοιχτό. Αντίθετα , η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης εμμένει στη διαφωνία της. «Από την άποψη μας είναι οριστικό. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να αλλάξουμε και το δίκτυο ομβρίων και το δίκτυο ακαθάρτων και να κάναμε κάθε φορά που εκτελούμε ένα έργο ανάπλασης ριζική αντικατάσταση των δικτύων. Αν είχαμε την πολυτέλεια να το κάναμε αυτό. Για μένα είναι στα όρια της σπατάλης» σημείωσε ο κ. Στεργιάνης.

Σημειώνεται πάντως ότι το κόστος μιας πιθανής αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στον υπό κατασκευή και διαμόρφωση δρόμο της Χάληδων, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News