Παράδοση από γενιά σε γενιά το κρητικό παξιμάδι «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη

Χανιά
Παράδοση από γενιά σε γενιά το κρητικό παξιμάδι «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρητική εταιρεία ξεκίνησε ως παραδοσιακός φούρνος και κατέκτησε τη διεθνή αγορά!

Μια παράδοση που άρχισε το 1948 από ένα μικρό χωριό της Κισάμου και κατάφερε να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει η οικογένεια Τσατσαρωνάκη.

Σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής στον Πλάτανο, δυτικά των Χανίων, παράγει το παραδοσιακό παξιμάδι «ΤΟ ΜΑΝΝΑ», που πρώτη η οικογένεια Τσατσαρωνάκη κυκλοφόρησε συσκευασμένο στην ελληνική αγορά, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που χαρακτηρίζει την κρητική διατροφή.

Από τον παραδοσιακό φούρνο που δημιούργησε από τις στάχτες του πολέμου πριν από εβδομήντα χρόνια ο Χαρίτος Τσατσαρωνάκης, στο σύγχρονο εργοστάσιο της οικογένειας εννέα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κι από εκεί σε όλη την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Η ιστορία του κρητικού παξιμαδιού «Το Μάννα» ζυμώνεται δεκαετίες τώρα με αγάπη και μεράκι.

Παρουσιάζοντας τη διαδικασία παραγωγής, τις εγκαταστάσεις και τη φιλοσοφία της σε εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα μέλη της επιχείρησης Τσατσαρωνάκη, πέρασαν το μήνυμα ότι μέλημα τους είναι η συνύπαρξη της παράδοσης με της αρχές τις σύγχρονης διατροφής. Στόχος της είναι να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

«Η πίστη μας στη παράδοση, τα πιο αγνά υλικά και το μεράκι της οικογένειας μας, μάς οπλίζει με θάρρος και δύναμη για να συνεχίζουμε να προσφέρουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Την άριστη ποιότητα και γεύση των προϊόντων μας» είπε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη η οποία επεσήμανε ότι «η οικογένεια συνειδητά προάγει τις κρητικές και μεσογειακές γεύσεις μια και ζυμώνει παραδοσιακά κρητικά παξιμάδια εδώ και δεκαετίες. Τα παξιμάδια μας κρύβουν όλη τη μαγεία της κρητικής και της μεσογειακής διατροφής» τόνισε.

Για τη διατροφική αξία του παξιμαδιού, μίλησε η χημικός τροφίμων της εταιρίας κ. Χαρά Τσατσαρωνάκη εξηγώντας ότι «τα κρητικά παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε σχέση με απλά προϊόντα επεξεργασμένου σίτου έχουν περισσότερες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία».

Mια ιστορία που ζυμώνεται με μεράκι από το 1948

Τα βήματα για το κρητικό παξιμάδι «Το ΜΑΝΝΑ» Τσατσαρωνάκη ήταν πάντα μπροστά για την εποχή. Το 1960 διατέθηκε σε συσκευασία και το 1968 τοποθετήθηκε στα ράφια των πρώτων σούπερ μάρκετ στην Αθήνα. Το 1986 η αγορά των ΗΠΑ ανοίγει την αγκαλιά της ενώ το 2001 το προϊόν υποδέχεται και η Αυστραλία. Το 2013 η εταιρεία γίνεται σταθερή μελέτη περίπτωσης για την τοπική ανάπτυξη και την επιχειρηματική ανθεκτικότητα, σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το 2017 το Κέντρο Διαμετακόμισης και Εφοδιασμού στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός. Η πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έχει πλέον ανοίξει.

Σημαντικός σταθμός της μεγάλης διαδρομής της Οικογένειας Τσατσαρωνάκη, η χρηματοδότηση, ανέγερση και δωρεά στην κοινωνία της Κισάμου του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου που αναπτύσσει σημαντικές δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιστημονικής έρευνας και της κοινωνικής πρόνοιας. Στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο πραγματοποιούνται καθημερινά εργαστήρια Η/Υ, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κοινωνικά φροντιστήρια, θεατρική ομάδα, ωδείο, σχολή γονέων, συνάξεις νέων.

Άριστες πρώτες ύλες και αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής

Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας προετοιμάζει ειδικά μίγματα αλεύρων, με επιθυμητά, για την παραγωγή και τον καταναλωτή, χαρακτηριστικά. Οι παραδοσιακές συνταγές και τρόποι παραγωγής διατηρούνται με συνέπεια σε πέτρινες πλάκες ξυλόφουρνου και σε συστοιχίες φούρνων και ξηραντηρίων αλλά και συσκευαστηρίων. Παράλληλα, η εταιρεία δοκιμάζει και προσαρμόζει ή ανανεώνει το μηχανολογικό εξοπλισμό και εκσυγχρονίζεται και δομικά, ώστε να βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και να ενισχύει την εξωστρέφειά της.  

Η εταιρεία εφαρμόζει διαδοχικά συστήματα διασφάλισης ποιότητας, από την παραλαβή των πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή και το τελικό προϊόν, με συνεχείς ελέγχους. Όλα τα προϊόντα παράγονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. Η παραγωγική διαδικασία ενσωματώνει σημαντικό βαθμό καθετοποίησης, παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διατροφικές συστάσεις, προάγει τις αρχές των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, τηρεί τις απαιτητικές πιστοποιήσεις ISO και HASP, τις καλές πρακτικές του ΣΕΒΤ και τις ιδιαίτερες προδιαγραφές (συσκευασίας, γεύσης και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών) των μεγάλων αγορών εξαγωγής.

Κορυφαία στιγμή της λειτουργίας είναι η κατάκτηση του σήματος “FDA approved”, για τις ΗΠΑ, στην κεντρική παραγωγική μονάδα. Επίσης, διαθέτει ευρωπαϊκή πιστοποίηση «ΔΗΩ» για τα βιολογικά της προϊόντα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News