Χανιά

«Μεταμορφώνεται» το Γυαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι

Αρχίζει η αποκατάσταση του Γυαλί Τζαμισί - Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στην παλιά πόλη των Χανίων

Στην αποκατάσταση του τεμένους Κιουτσούκ Χασάν, γνωστού ως Γυαλί Τζαμισί, προχωρά η δημοτική αρχή των Χανίων.

Με εμφανείς φθορές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του κτηρίου και με λανθασμένες παρεμβάσεις του παρελθόντος, η ανάγκη βελτιωτικών εργασιών στο μουσουλμανικό μνημείο είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Επισκεπτόμενος σήμερα τον αύλειο χώρο του μνημείου για να επιθεωρήσει το έργο της πλακόστρωσης, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας έκανε γνωστό ότι η εργολαβία θα ξεκινήσει άμεσα.

Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση που έρχεται να προστεθεί στις αναπλάσεις της παλιάς πόλης.

«Είναι ένα πολύ σπουδαίο οθωμανικό μνημείο στο οποίο δυστυχώς με προηγούμενες επεμβάσεις είχαν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα υλικά. Έτσι λοιπόν σήμερα κινδυνεύει από την υγρασία κι από τα σημάδια του χρόνου», δήλωσε ο κ. Βάμβουκας εξηγώντας ότι «θα υπάρξει θωράκιση του μνημείου μέσα από μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων».

Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες αφού έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την αρχαιολογία. Συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν σε αντικατάσταση λίθων, βελτίωση επιχρισμάτων και σε γενικότερη συντήρηση του μνημείου.

Στην τελική ευθεία η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το Γυαλί Τζαμί

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Γυαλί Τζαμί. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα λόγω κυρίως των καθυστερήσεων των εγκρίσεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος, τα έργα αφορούν την αντικατάσταση της κατεστραμμένης ασφάλτου με νέο δάπεδο και πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επιδιώκεται επί της ουσίας, ο περιβάλλον χώρος να ομοιάζει με εκείνον που προϋπήρχε, πριν αρχίσει να καταστρέφεται, στην πορεία των χρόνων.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Βάμβουκα:

Σχόλια