Χανιά

Ερειπωμένο 16 χρόνια το παλιό κτήριο του ΙΚΑ στα Χανιά

Πρόκειται για ένα από τα πολλά κτήρια - "φαντάσματα" της πόλης των Χανίων

Λύσεις για την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στα Χανιά αναζητά το υπουργείο Εργασίας, που ήδη επεξεργάζεται δύο προτάσεις. Το κτήριο, που παραμένει ερειπωμένο τα τελευταία 16 χρόνια, διεκδικούν ο ΟΑΕΔ για τη στέγαση των υπηρεσιών του και η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας, και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο του υπουργείου για ένα από τα πολλά κτήρια- “φαντάσματα” της πόλης των Χανίων.


Το εν λόγω κτίσμα παραμένει κλειστό και ερειπωμένο από το 2002, με εμφανή σημάδια ετοιμορροπίας. Στη συμβολή των οδών Σολωμού και Νεάρχου, κοντά στα δεκάδες νεοκλασικά, αποτελεί μοναδική παραφωνία στο αρχιτεκτονικό σύνολο, αλλοιώνοντας την εικόνα της περιοχής.


«Είναι τραγικό ένα κτήριο του Δημοσίου στο κέντρο της πόλης να μένει εγκαταλελειμμένο επί 16 χρόνια, όταν το Δημόσιο νοικιάζει άλλα κτήρια για τις ανάγκες του», είπε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας για πρώτη φορά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτηρίου.


Ήδη επεξεργάζεται την πρόταση του ΟΑΕΔ για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ενώ υπό εξέταση είναι και αυτή που έχει υποβάλει η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, έστω μερικώς, το οξυμμένο στεγαστικό πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής στέγης στα Χανιά.


«Και τις δύο προτάσεις τις ξέρει το υπουργείο Εργασίας, ενδιαφέρεται, έχουν έρθει μηχανικοί και έχουν εξετάσει τη στατικότητα του κτηρίου, άρα εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ευχάριστα νέα όσον αφορά την αξιοποίησή του», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.


Οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ έπαψαν να λειτουργούν στο εν λόγω κτήριο το 2002, όταν μεταστεγάστηκαν σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Καλυκά. Έκτοτε έγιναν πολλές συζητήσεις για την αξιοποίηση του κτηρίου, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο, όπως και δεκάδες άλλα στην πόλη των Χανίων. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι, για να προχωρήσει η παραχώρηση και αξιοποίηση, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, εξέφρασε όμως την άποψη ότι «όποιο κι αν είναι το κόστος, οικονομικά συμφέρει το Δημόσιο», αλλά και είναι συμβολικό για την κυβέρνηση αυτή να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την πραγματική αξιοποίηση της περιουσίας της.


Μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να έχει καταλήξει στην παραχώρηση του κτηρίου, με πιο πιθανό σενάριο αυτό της στέγασης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Σχόλια