Σε κίνδυνο η λίμνη Αγιάς - Απειλείται με υποβάθμιση

Χανιά
Σε κίνδυνο η λίμνη Αγιάς - Απειλείται με υποβάθμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυθαίρετη δόμηση, καταπατήσεις και ρύπανση απειλούν τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ - Μη ενεργοί οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών

Να χάσει τον χαρακτήρα της και να αλλοιωθεί εξ αιτίας αυθαίρετων παρεμβάσεων κινδυνεύει η λίμνη της Αγιάς που αποτελεί έναν από τους σπάνιους υγροβιότοπους της Κρήτης. Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας τονίζουν την ανάγκη προστασίας της σύμφωνα με τους κανονισμούς του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ στο οποίο είναι ενταγμένη.

«Η λίμνη της Αγιάς αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές πιέσεις και όσον αφορά τη ρύπανση αλλά και οικιστικές», ανέφερε μεταξύ άλλων η συντονίστρια Επικοινωνίας Ελληνικής Ορνιθολογίας κ. Ρούλα Τρίγκου.

«Αν αυτό το πράγμα δεν διαφυλαχθεί και δε μπει μέτρο, η Αγιά θα γίνει απλά μια άλλη περιοχή, σαν ένα πάρκο και θα χάσει τη σημαντική της αξία», διευκρίνισε.

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε περιοχές μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως ο Μπάλος και το Ελαφονήσι.

«Ένα τμήμα των περιοχών αυτών δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω τουρισμού, μιλάμε για παραλιακές ζώνες, για υγρότοπους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανόλης Βεγλίρης, εκπρόσωπος Τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε. Χανίων, στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV.

Την ίδια ώρα ζητούμενο παραμένει μέχρι σήμερα η λειτουργία των φορέων διαχείρισης για τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ. Νομοθετικά προβλήματα δεν έχουν επιτρέψει ούτε τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Δυτικής Κρήτης που συστάθηκε πρόσφατα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News