Χανιά

Ούτε «κουβέντα» για τον Κοτζιά από τον Π.Καμμένο – Τι είπε για την Τουρκία

"Δεν θα κάνουμε πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας" τονίζει ο Π.Καμμένος

Στο απόηχο της παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και με φόντο τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό, ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος βρέθηκε χθες στα Χανιά για την εκδήλωση των δέκα ετών από την ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, αρνούμενος  να προβεί στο παραμικρό σχόλιο. Σε δήλωση του στο περιθώριο της εκδήλωσης, στάθηκε στο σημαντικό ρόλο του ΚΕΝΑΠ , μίλησε για τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά, ενώ σχολιάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας εμφανίσθηκε ανυποχώρητος στη θέση του περί καλής γειτονίας αλλά με κυρίαρχο μέλημα την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Για την Τουρκία

«Εμείς επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε καλές σχέσεις. Βλέπετε εδώ ότι είναι και η Τουρκική σημαία και συνεκπαιδεύονται μαζί μας οι Τούρκοι στο ΚΕΝΑΠ. Και είναι και προς το συμφέρον και της Τουρκίας οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί ,αλλά δεν θα κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και την ίδια ώρα είμαστε εκείνοι που τυγχάνουμε της απόλυτης εμπιστοσύνης και του Ισραήλ. «Η περιοχή μας, ιδιαίτερα ο χώρος μεταξύ Σουέζ , Κύπρου,Κρήτης και Μάλτας είναι ένας θαλάσσιος χώρος όπου διακινούνται ναρκωτικά, όπλα , άνθρωποι και πετρέλαια που αποτελούν τον κύριο μοχλό χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος για να συμπληρώσει ότι «ο χώρος αυτός μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ελεγχθεί και παράλληλα με την ανακήρυξη της ΑΟΖ οι ευθύνες και  των ελληνικών  ενόπλων δυνάμεων επεκτείνονται κατά αρκετά μίλια από ότι είναι σήμερα».

Ο κ. Πάνος Καμμένος έφτασε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής λίγο μετά τις έντεκα το πρωί. Την τελετή παρακολούθησε επίσης ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα σύμμαχο κλειδί με κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Ο σκοπός του ΚΕΝΑΠ επικεντρώνεται στη συνεργασία που έχουμε αλλά επίσης στην πολύ ισχυρή ναυτική παράδοση που η Ελλάδα έχει και στην στρατηγική θέση  που έχει η Βάση της Σούδας. Είναι πολύ σημαντικό για μένα που είδα φωτογραφίες Αμερικανών αξιωματικών που συμμετείχαν στην οργάνωση του ΚΕΝΑΠ . Αυτά τα δέκα χρόνια οι δεσμοί μας με την Ελλάδα και η μεταξύ μας συνεργασία μας έγιναν ακόμα πιο δυνατοί» δήλωσε ο Τζέφρυ Πάιατ ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί πάνω  στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Για να ζητήματα που εγείρονται από την προκλητική στάση της Τουρκίας στα ενεργειακά της Κύπρου ρωτήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος αφού υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του ΚΕΝΑΠ , σχολίασε: «Η προσπάθεια μου είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία, να μη δημιουργούνται εντάσεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούμε και χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον θέματα στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία κι ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει κι όπως έχουν σχεδιαστεί».

Στην ομιλία του στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ που βρίσκονται στη ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι της Σούδας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε υπερήφανος σημειώνοντας ότι στο ΚΕΝΑΠ δεν εκπαιδεύονται απλά στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων ,αλλά τα στελέχη του εξελίσσονται και διδάσκουν πάνω σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η γεωπολιτική άνοδος της πατρίδας μας οφείλεται και σ αυτό.

Στη σημασία του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος και υπέγραψε το 2003 την απόφαση για την ίδρυση του ΚΕΝΑΠ. «Θεωρώ ότι έχει πετύχει απόλυτα το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε και με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται , η σημασία του ΚΕΝΑΠ συνεχώς θα αυξάνεται» είπε ο κ. Χηνοφώτης.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα 12.000 στρατιωτικοί.

 

 

Σχόλια