Χανιά

Τίμησαν με ριζίτικα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - Στην Κρήτη η οικογένεια

Εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ονοματοδοσία της οδού «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». 

Η τελετή ονοματοδοσίας της οδό Ακρωτηρίου σε οδό «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό, έξω από το πατρικό σπίτι της οικογένειας στην συνοικία της Χαλέπας.

Κρητικοί και συγκεκριμένα άνδρες από την Ασή Γωνιά τίμησαν στην εκδήλωση τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τραγουδώντας ριζίτικα, συγκινώντας βαθιά την οικογένεια, αλλά και τους παρευρισκόμενους.

Θερμή ήταν η υποδοχή επεφύλαξε ο κόσμος που βρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μετά την τελετή ακολούθησαν και οι δηλώσεις του προέδρου.

Το «παρών» στην εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έδωσαν - μεταξύ άλλων - και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και η δεύτερη κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα.

Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που θα λάβουν χώρα στα Χανιά, για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση συνέπεσε με την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πραγματοποιήθηκε παρουσία των παιδιών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκου, Ντόρας, Κατερίνας, Αλεξάνδρας, φίλων της οικογένειας , βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο του ήταν ο ίδιος ένας δρόμος»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που εκ μέρους της οικογένειας ευχαρίστησε το δήμο και το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για την απόφαση του να ονομαστεί η οδός Ακρωτηρίου σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατέρα του τον οποίο χαρακτήρισε σεμνό, που αναζητούσε όπως είπε μια καλή κουβέντα από φίλους του όταν βρισκόταν στα Χανιά.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον τρόπο του ήταν ο ίδιος ένας δρόμος. Και δρόμος, σημαίνει να πατάς καλά στο έδαφος. Να είσαι γειωμένος στην πραγματικότητα. Να είσαι ρεαλιστής να λες την αλήθεια.

Δρόμος σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνεις τις κατηφόρες αλλά να αντέχεις και τις ανηφόρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι ο πατέρας του πέρασε στη ζωή του πολλές ανηφόρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πατέρα του αγωνιστή. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δρόμος σημαίνει να μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφτασε στον προορισμό του. Όχι μόνο στον τελικό στόχο τον οποίο είχε θέσει, να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αλλά έφτασε κυρίως στον προορισμό της μεγάλης, της σχεδόν καθολικής, αναγνώρισης του έργου του από φίλους και πολιτικούς αντιπάλους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας την πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα του λέγοντας χαρακτηριστικά:« Υπήρξε ένας άνθρωπος βαθειά δημοκράτης. Γνώριζε πολύ καλά όμως, ότι το δέντρο της δημοκρατίας πρέπει να ποτίζεται συνεχώς. Και ότι το μίσος, ο λαϊκισμός, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός είναι χαρακτηριστικά της φυλής μας, τα οποία μας συνοδεύουν δυστυχώς στην ιστορική μας διαδρομή. Και πρέπει να πολεμιούνται όχι με τα ίδια άπλα αλλά με την λογική, την πειθώ, τα επιχειρήματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κατά την άποψη του ο πατέρας του ήταν ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικός άνδρας μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, γιατί όπως είπε, « αγαπούσε την βουλή, αγαπούσε τα επιχειρήματα, ήθελε να πείθει τους αντιπάλους του με την δύναμη της λογικής του αλλά ήταν ανοικτός στο να πειστεί και ο ίδιος ,αν τα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά ήταν πιο ισχυρά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι ο πατέρας του ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να βλέπει μακριά, μπροστά από την εποχή του.

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για να μετονομαστεί ο οδός Ακρωτηρίου σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανέγνωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, επισημαίνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τον εκλιπόντα πολιτικό, από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνό και αμέσως μετά η αποκάλυψη της πινακίδας που φέρει το όνομα της οδού «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

 

ΝΟΔΕ Ηρακλείου για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Κων/νου Μητσοτάκη

«Τιμούμε, σήμερα, τα 100 χρόνια από τη γέννηση ενός σπουδαίου Κρητικού, ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα, ενός γνήσιου πατριώτη, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας πολιτικός, βαθιά οραματιστής, που συνδύασε το όραμα με τον ρεαλισμό, που πίστεψε στις δυνατότητες αυτού του λαού και πέτυχε σε μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση.

Που ήξερε ότι η δουλειά του πολιτικού, δεν είναι να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος, αλλά μακροπρόθεσμα χρήσιμος.

Και αν η ένδειξη του μεγαλείου ενός άνδρα είναι η διαχρονικότητα των λόγων του, τότε αρκεί μία σύντομη ανάγνωση όσων έχει πει, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, για να διαπιστώσει κανείς πόσο σπουδαίος άνδρας ήταν, αλλά και πόσο εξαιρετικά επίκαιρος παραμένει ως σήμερα».

 

 

 

 

Σχόλια