Χανιά

Λουκέτο για δεύτερη μέρα σε Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κολυμβαρίου - Ποια τα αιτήματα

Το 15μελες συμβούλιο μαζί με μαθητές ζητούν να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης και ανακαίνισης

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τελεί υπό κατάληψη το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολυμβαρίου, ενώ οι μαθητές εξετάζουν και την παράταση αυτού του «λουκέτου» στο σχολείο τους λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το 15μελες συμβούλιο σε συνεργασία με τους μαθητές στέλνει ανακοίνωση, αριθμώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη.

Η έλλειψη θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες και το γεγονός ότι οι μαθητές κάνουν μαθήματα εκτός σχολικού χώρου είναι κάποια από τα σοβαρά ζητήματά τους, ενώ επικαλούνται και ένα «ανθυγιεινό περιβάλλον».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή από το Γυμνάσιο Λύκειο Κολυμβαρίου:

«Το Γυμνάσιο- Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου, μετά από την ομόφωνη απόφαση του 15μελούς συμβουλίου και της πλειοψηφίας των μαθητών-τριών, τελεί υπό κατάληψη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Το κομμάτι του κτηρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Λύκειο Κολυμβαρίου, αποτελεί αυτή τη στιγμή το μόνο τμήμα του ενιαίου σχολικού συγκροτήματος που λειτουργεί, καθώς το Γυμνάσιο στεγάζεται προσωρινά σε κτήριο του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη, λόγω εργασιών στις κτηριακές υποδομές.

Το σχολικό συγκρότημα, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ανάπλασης και ανακαίνισης του ΕΣΠΑ από το 2017, ενώ οι προθεσμίες ολοκλήρωσης του έργου φαίνεται να παρατείνονται συνεχώς, δίχως να υπάρχει ανάλογη πρόοδος στις εργολαβικές εργασίες, καθώς η ανάδοχος εργολαβική εταιρεία δεν διατηρεί σταθερό ρυθμό εργασιών και για αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες εκφράζουν την αγωνία τους ως προς την πρόοδο του έργου.

Βασικοί χώροι του σχολείου είναι αυτή τη στιγμή κατειλημμένοι από σχολικό υλικό το οποίο στερείται χώρου αποθήκευσης, όπως το κλειστό γυμναστήριο, ενώ η διέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών γίνεται από παράπλευρο χωματόδρομο.

Πέραν αυτού, τα απαρχαιωμένα-μη λειτουργικά συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και μάλιστα ενώ πλησιάζει ο χειμώνας. Να σημειωθεί ότι σε κάποιες αίθουσες δεν υπάρχει επαρκής υποδομή θέρμανσης, όπως αυτή της βιβλιοθήκης όπου εκτάκτως χρησιμοποιείται από την Γ’ Λυκείου λόγω της έλλειψης χώρων.

Συνοψίζοντας, η δύσκολη κατάσταση, την όποια βιώνει για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρόνια ολόκληρη η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου – Λυκείου Κολυμβαρίου έχει ως εξής:

  • Το Γυμνάσιο στεγάζεται σε εξωσχολικές εγκαταστάσεις

  • Ελλιπείς υποδομές θέρμανσης και εργαστηρίων

  • Ανθυγιεινό περιβάλλον

Βασικό αίτημα των μαθητών αποτελεί η κανονική συνέχιση και τελικώς παράδοση του έργου όσο το δυνατόν ταχύτερα, με όλες τις απαραίτητες υποδομές εντός της 18μηνης προθεσμίας και χωρίς καμία παράταση, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου είναι ένα εύρωστο και δυναμικό επαρχιακό σχολείο με πολλές επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένα σχολείο με πολλές δυνατότητες και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ένα τέτοιο σχολείο αξίζουμε, αυτό επιθυμούμε και αυτό απαιτούμε.

Η κατάληψη αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ενώ οι μαθητές επισημαίνουμε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αδράνειας της πλειοδότριας εταιρείας.

Εκ μέρους των μαθητών και των μαθητριών του Λυκείου Κολυμβαρίου

Το 15μελές συμβούλιο σε συνεργασία με μαθητές.».

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια