Χρυσόστομος: «Ο Ερντογάν, δεν τα βάζει με την Αμερική»

Ελλάδα
Χρυσόστομος: «Ο Ερντογάν, δεν τα βάζει με την Αμερική»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο Χρυσόστομος

Για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις συζητήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μίλησε αποκλειστικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” o Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εκτίμησε ότι ο Ερντογάν δε θα τα βάλει με τους Αμερικανούς, ενώ στην “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στις διαφαινόμενες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να στείλει το ερευνητικό σκάφος “Πορθητής”, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε πως «είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα βάλει η Τουρκία με την Αμερική. Μπορεί να πάει να τρυπήσει στη Βόρεια Κύπρο, κοντά στα σύνορά της, στην ΑΟΖ τη δική της, σε χωρικά ύδατα δικά της. Μπορεί να κάνει τον παλικαρά ο κ. Ερντογάν, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να πάει να ενοχλήσει αμερικανικές ή γαλλικές εταιρείες. Δεν το πιστεύω. Και ας μη μας κάνει το παλικάρι».

Στο περιθώριο της παρουσίας του στα Χανιά και στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σχολίασε και τις εκτιμήσεις διεθνών παραγόντων περί επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέγοντας πως «πιστεύω ότι δεν ήρθεν η ώρα ακόμα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, διότι δε θέλομεν να κάνουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών. Πιστεύω δεν ήρθεν η ώρα ακόμη». Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρθηκε και στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, εκφράζοντας πάντως την άποψη ότι θα απαιτηθούν χρόνια για την πραγματική ανάκαμψη, καταλήγοντας πως «εμείς ως Κύπρος βγήκαμε από τα οικονομικά αδιέξοδα, η δε Ελλάδα εσχάτως, αλλά έχει πρόβλημα ακόμα. Ευχόμεθα να εξέλθει των δυσχερειών των οικονομικών, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσουμε στα επίπεδα που θέλουμε».

«Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή»

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” o Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Μιλώντας, τόνισε τη σπουδαιότητα του ιερού τόπου των Ιεροσολύμων, όπου συναντώνται τρεις θρησκείες, ενώ για τον αδυσώπητο πόλεμο τόνισε ότι τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι απρόβλεπτες, θα έλεγα, διότι εκεί το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ απ’ τη δική μας προσωπική πείρα είναι ότι το “μήλον της Έριδος” είναι τα πανάγια προσκυνήματα τα οποία είναι κοινά σε όλες τις θρησκείες εκεί, στους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και συνεπώς η διένεξη αυτή θα συνεχίζεται», είπε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Ο Πατριάρχης απέφυγε να σχολιάσει την άποψη του Οικουμενικού Πατριάρχη για αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αναφέρθηκε όμως στους ισχυρούς δεσμούς της Εκκλησίας της Κρήτης με το Πατριαρχείο, αλλά και με τα Ιεροσόλυμα, καταλήγοντας στο ότι «και με τα Ιεροσόλυμα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν οι άρρηκτοι δεσμοί, δεδομένου ότι ο Πανάγιος Τάφος ήταν και παραμένει το σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας γενικότερα».

Δείτε τις συνεντεύξεις:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News