Δεν μίλησε για το «Ουκρανικό», από την Κρήτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Χανιά
Δεν μίλησε για το «Ουκρανικό», από την Κρήτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε μίλησε για το ζήτημα των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου-Πατριαρχείου Ρωσίας

Χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έβγαλε την επίσημη ομιλία του για τα 50 χρόνια λειτουργίας ενός πανορθόδοξου καθιδρύματος με παγκόσμια ακτινοβολία, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Πολλοί θεώρησαν πως θα μιλήσει για το ζήτημα των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου-Πατριαρχείου Ρωσίας, που έχει ως επίκεντρο την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δημοσιογράφοι και τοπικοί παράγοντες έκαναν λόγο πως στην εορτή των 50 χρόνων της λειτουργίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ο Παναγιότατος δεν το έθεσε επί τάπητος όπως το περίμεναν. Και δε θα μπορούσε άλλωστε ένα ζήτημα εκκλησιαστικό να το σχολιάσει δημόσια στο πλαίσιο μια εορτής.

Τα εκκλησιαστικά ζητήματα για να επιλυθούν χρειάζονται επίσημους τύπους, όπως πρωτόκολλα, και την παρουσία της άλλης πλευράς, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Πατριάρχης Ρωσίας.

Ωστόσο, άφησε αιχμές με την έννοια πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στις πλάτες του το βάρος της Ορθοδοξίας και όλοι πρέπει να υπακούν σε αυτό, ειδάλλως η συνοχή της Εκκλησίας τίθεται εν αμφιβόλω. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη: «Μόνο το Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να οριοθετεί τα όρια και τη δικαιοδοσία της κάθε τοπικής Εκκλησίας. Όλοι πρέπει να υπακούν σε αυτό. Διαφορετικά η Εκκλησία θα διαλυθεί».

Μια τέτοια δήλωση δίνει τροφή για περαιτέρω σχόλια. Τον προβληματισμό τον αφήνω πάνω σας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News