Μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου

Χανιά
Μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία του ΠτΔ η συγκινητική εκδήλωση

Στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, μετά πατριαρχικής χοροστασίας και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κειμηλιαρχίου του μοναστηριού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε στα Σφακιά όπου ανακηρύχθηκε ο Καλλικράτης μαρτυρικό χωριό. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για ολόκληρη την περιοχή των Σφακίων. «Μια ηθική δικαίωση των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων του. Η Πολιτεία ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Σφακίων.

"Ο κίνδυνος από τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει"

Όπως τόνισε ο κ.Παυλόπουλος: «Τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη Σφακίων την ιερή μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Νοεμβρίου του 1943. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από αυτή διότι το να τιμάς σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πρώτον ότι για εμάς τους Έλληνες η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή και μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζούμε. Και γι’ αυτό με κάθε τίμημα ακόμα και με τη θυσία της ζωής μας θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας τα σύνορά μας την κυριαρχία μας που υπενθυμίζω πια πως το έδαφός μας και τα σύνορά μας είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο χρέος της υπεράσπισης της ελευθερίας εμείς οι Έλληνες και το έθνος των Ελλήνων θα το πράξει και θα το εκπληρώσει μέσα από όρους αρραγούς ενότητας διότι ξέρουμε τους όρους της ενότητας και το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο ξανά να κάνουμε λάθη μέσα από διχόνοιες και διχασμούς που ξέρουμε ότι στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού.

Στη μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Δεύτερον στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία και τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεπηδάνε μορφώματα τα οποία είναι ουσιαστικά και δυστυχώς συνεχιστές αυτής της θηριωδίας αυτής της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε σε τέτοια μορφώματα να καθορίσουν ξανά το μέλλον μας και ιδίως το μέλλον της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Στη συνέχεια σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο της περιοχής ο κ. Παυλόπουλος  ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Σφακίων.

Το μεσημέρι, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, παραθέτει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη σε γνωστό ξενοδοχείο του Κολυμπαρίου, όπου και θα καταλύσουν οι εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης θα κορυφωθούν σήμερα το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Κολυμπάρι, όπου στο μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στις 5:30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και διαλογικής πορείας της Ακαδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News