Χανιά

Λύση για τα ταμπακαριά - Άγνωστο το μέλλον για τους βυρσοδέψεις

Χάνεται το επάγγελμα του βυρσοδέψη - Μόλις έξι οι συνεχιστές στα Χανιά

Λύση στο κτιριακό των Ταμπακαριών στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στα Χανιά, δόθηκε οριστικά με την δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακήρυξη τους ως διατηρητέα, στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Αγωνία ωστόσο εκφράζεται από τους εναπομείναντες βυρσοδέψεις, που βλέπουν το επάγγελμα να αργοσβήνει χωρίς να διαφαίνεται  ταυτόχρονα λύση και για την μετεγκατάσταση των λιγοστών βιοτεχνικών μονάδων επεξεργασίας δέρματος της Χαλέπας.

Με την ανακήρυξη των Ταμπακαριών της Αγίας Κυριακής ως διατηρητέα κτίσματα, ανοίγει ο δρόμος για την αναπαλαίωση τους και αίρεται ο κίνδυνος της κατεδάφισης. «Το θέμα τακτοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, βγήκε στο σχετικό ΦΕΚ και τώρα γνωρίζουμε ότι αυτά τα κτίρια μπορούν να διασωθούν. Είναι κτίρια που φέρουν μνήμη, είναι κτίρια που πρέπει να διατηρηθούν» σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας συμπληρώνοντας ότι « αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να τα επισκευάσουν αφού βέβαια προηγουμένως επιλυθούν και κάποια άλλα δομικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν».

Η μελέτη που είχε υποβληθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων και που τελικά εγκρίθηκε, πρότεινε την αναγνώριση των Ταμπακαριών ως ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο και τη λειτουργία χρήσεων αμιγούς κατοικίας, με τη σημείωση ότι μόνο στα ισόγεια επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παραδοσιακού τύπου. Όσο για τα υφιστάμενα βυρσοδεψεία προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μέχρι τη μετεγκατάσταση τους.

Η μετεγκατάσταση των Ταμπακαριών όμως παραμένει ανοιχτό θέμα συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά. Οι βυρσοδέψεις που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν την παραδοσιακή τέχνη της επεξεργασίας των δερμάτων, ζητούν μια βιώσιμη λύση. Όπως είπε στο neakriti.gr ο κ. Μιχάλης Βουτετάκης, ένας από τους έξι όλους κι όλους βυρσοδέψεις που έχουν απομείνει στα Χανιά, «αν τα Ταμπακαριά δεν ανακηρύσσονταν ως διατηρητέα ,θα κατέρρεαν. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη γιατί μέχρι σήμερα ήμασταν με δεμένα τα χέρια. Πρέπει όμως η πολιτεία να κάνει κάτι και για μας τους βυρσοδέψεις». 

Οι παραδοσιακοί βυρσοδέψεις επισημαίνουν ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και έχουν τη δυνατότητα τα συνεχίσουν την τέχνη τους με σύγχρονες προδιαγραφές. Απαιτείται όμως πρωτίστως η χωροθέτηση των μικρών βιοτεχνικών μονάδων σε άλλη περιοχή ώστε να μην υπάρχουν οχλήσεις και να διασφαλίζεται η λειτουργία τους με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

«Χάνεται μια δουλειά. Κάτι πολύ σπάνιο που κάνουμε εδώ πέρα. Αυτό που βγάζουμε εμείς, δε τον βγάζει κανείς. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να κρατηθούμε» σημείωσε ο κ. Βουτετάκης ο οποίος πρόσθεσε πως η περιοχή σίγουρα θα αλλάξει μορφή στο μέλλον και θα αναπτυχθεί.

 

Στο ΦΕΚ η απόφαση για την ανακήρυξη των ταμπακαριών ως διατηρητέα

Χρειάστηκε πάντως να περάσουν δέκα χρόνια από την πρώτη αίτηση που είχε υποβάλλει ο δήμος Χανίων για την ανακήρυξη του συνόλου των Ταμπακαριών της Χαλέπας σε διατηρητέα και να υποβληθεί και νέο επικαιροποιημένο αίτημα, προκειμένου και τα Ταμπακαριά της Αγίας Κυριακής να αναγνωριστούν ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο ιστορικής μνήμης.

Ήταν το 2007 όταν η τότε δημοτική αρχή υπέβαλε αίτημα για την ανακήρυξη της περιοχής των Ταμπακαριών σε ιστορικό - διατηρητέο σύνολο. Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2014, άφηνε εκτός δεκαεπτά Ταμπακαριά  της Αγίας Κυριακής και αναγνώριζε τα είκοσι έξι της οδού Βιβιλάκη. Η δικαίωση για τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων παλιών βυρσοδεψείων και για τη δημοτική αρχή των Χανίων ήρθε πριν από περίπου ένα χρόνο και οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ.

Κατασκευασμένα από το 1918 μέχρι το 1945, τα Ταμπακαριά της Χαλέπας, με λιτή αρχιτεκτονική και τη βιομηχανική μορφή του μεσοπολέμου, αποτελούν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τμήμα της πόλης των Χανίων. Χτισμένα με πέτρα και κεραμιδένιες στέγες, είναι τοποθετημένα στη σειρά και διακόπτονται μόνο από πολύ στενά απότομα περάσματα με σκαλοπάτια προς τη θάλασσα. Δυστυχώς τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα, με εμφανή τα σημάδια του χρόνου. Στην οδό Βιβιλάκη που τα Ταμπακαριά έχουν από το 2014 έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, κάποια κτίσματα έχουν ανακαινιστεί. Πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να τα αναπαλαιώσουν και να αναπτύξουν και επιχειρηματικές δράσεις ήπιου χαρακτήρα.

Σχόλια