default-image

Το χειμώνα αρχίζει η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Χανιά
Το χειμώνα αρχίζει η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοίχημα για τον Δήμο η ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 12 μήνες – Επί τάπητος όλος ο τεχνικός σχεδιασμός για το μεγάλο έργο

Το χειμώνα του 2019 αναμένεται να αρχίσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων με τη δημοτική αρχή και τους μελετητές να θέτουν ως όριο για την ολοκλήρωση του, τους δώδεκα μήνες.

Σε ευρεία σύσκεψη χθες στο δημαρχείο της πόλης ανατέθηκε στους μελετητές επιστημονική εργασία για το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εξασφαλίσει αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην ηλεκτροδότηση του εργοταξίου και στη σύνδεση του με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΧ.

Σε επόμενη φάση θα επανεξεταστεί το σχέδιο απομάκρυνσης των καταστημάτων από τη Δημοτική Αγορά.

Όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας «η στόχευση είναι το έργο να γίνει εντός δώδεκα μηνών ,όπως έχουμε δεσμευτεί στους επαγγελματίες. Εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να αδειάσουν τα μαγαζιά τους και να μπορέσουν να εγκατασταθούν ξανά στο ανακατασκευασμένο κτίριο.  Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στο σωστό χρόνο».

Το κόστος της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Τα πέντε έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών με παρέμβαση του Χανιώτη Υπουργού Γιώργου Σταθάκη και εννέα ακόμη θα διατεθούν από ίδιους πόρους του δήμου.

Από τη δημοτική αρχή επισημαίνεται ότι το έργο θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα, ωστόσο παίρνει μια μικρή ακόμη παράταση προκειμένου να εξαλειφθεί και η τελευταία πιθανότητα ύπαρξης καθυστερήσεων.

«Κάνουμε έγκαιρες συνεννοήσεις για να μην έχουμε καθυστερήσεις κατά την κατασκευή του έργου .Επιλέγουμε λύσεις που είναι καλές και για τους φορείς που θα ηλεκτροδοτήσουν. Όσο πιο πολύ μελετάμε, τόσο πιο λίγο χρόνο θα χρειαστούμε για να κατασκευάσουμε», δήλωσε χθες ο μελετητής του έργου, πολιτικός μηχανικός κ. Σταύρος Θεοδωράκης. 

Δημοπράτηση το φθινόπωρο του 2019, απομάκρυνση των επιχειρήσεων και έναρξη του έργου το χειμώνα του ίδιου χρόνου και αυστηρή ολοκλήρωση του μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό είναι το πλάνο της Δημοτικής Αρχής και των μελετητών για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς.

Την ίδια ώρα από τη δημοτική αρχή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της επιτάχυνση της διαδικασίας δημοπράτησης. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο κατασκευών του δήμου Χανίων κ. Γιώργο Ευθυμίου «υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε με ποιο άρθρο του νόμου 4412/2016 θα γίνει η δημοπράτηση του έργου, ώστε να αρχίσει το επόμενο φθινόπωρο».

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα τόσο για τον δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα όσο και για τους μελετητές, είναι ο σχεδιασμός υλοποίησης του έργου να είναι τέτοιος που να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα των δώδεκα μηνών. Πρόκειται εξάλλου για ένα μεγάλο και δύσκολο έργο, θα εκτελείται στην καρδιά της πόλης των Χανίων, θα υπάρχουν αναπόφευκτες οχλήσεις και σαράντα τέσσερα καταστήματα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες.

«Η εμπειρία που έχουμε από άλλα μικρότερης κλίμακας έργα, αλλά μεγάλα για τα μεγέθη του δήμου, δεν είναι θετική ως προς το χρόνο και δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε να συμβεί αυτό με τη Δημοτική Αγορά» σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Σημειώνεται ότι η μελέτη αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς που αποτελεί το σημαντικότερο νεότερο μνημείο της πόλης των Χανίων άρχισε πριν από είκοσι χρόνια. Στόχος της είναι, η πλήρης αποκατάσταση του μνημείου, η απελευθέρωση περισσότερου δημόσιου χώρου εντός της αγοράς και η διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα κάτι που θα επιτευχθεί και με την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα καταστήματα θα έχουν ενιαία μορφή και θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. Σήμερα στη Δημοτική Αγορά λειτουργούν 44 από τα συνολικά 55 καταστήματα. Η μελέτη της ανακατασκευής προβλέπει τη δημιουργία 63 καταστημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News