Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο ΠτΔ

Χανιά
Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο ΠτΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στην τελετή των Θυρανοιξίων του ιερού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού μοναδικού στην Κρήτη θα δώσουν το «παρών» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου θα τελεστούν την ερχόμενη Τρίτη 2 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, στο Συρικάρι Κισάμου, γενέτειρα του Προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην τελετή θα συμμετάσχουν ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι μακαριότατοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Ο ιερός ναός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, είναι ο μοναδικός στην Κρήτη που είναι αφιερωμένος στη χάρη του αγίου και τα θυρανοίξια του είναι για την τοπική εκκλησία κορυφαίο γεγονός.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις πέντε το απόγευμα και δύο ώρες αργότερα θα τελεστούν τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλης Κισάμου και Σελίνου στο Καστέλι.

Πρόκειται για μια νέα δομή του Αννουσάκειου, που δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης» και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει έμπρακτα στην ανακούφιση ασθενών των οποίων η υγεία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη .

Το πρωί της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, μετά Πατριαρχικής χοροστασίας, στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι.

Της Πατριαρχικής χοροστασίας θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του νέου Κειμηλιαρχείου της Μονής. Στις πέντε και μισή το απόγευμα της ίδιας μέρας,  στο μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και διαλογικής πορείας της Ακαδημίας.

Πανηγυρική ανακήρυξη του Καλλικράτη σε μαρτυρικό χωριό

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις έντεκα το πρωί στο ηρώο του Καλλικράτη, θα γίνει η πανηγυρική ανακήρυξή του σε μαρτυρικό χωριό γεγονός που σηματοδοτεί και την ένταξη του στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας.

Την εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος  Σφακίων θα τιμήσει με την παρουσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για ολόκληρη την περιοχή των Σφακίων. «Μια ηθική δικαίωση των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων του. Η πολιτεία ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο δήμος Σφακίων.

Ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό, ίσως και στον παγκόσμιο χώρο. Αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα στο πέρασμα των χρόνων: Στις 26 Απριλίου 1770, μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη, στις 15 Ιουλίου 1821 στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, στις 13 Δεκεμβρίου 1866 πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης και τέλος στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από τον κατοχικό γερμανικό στρατό.

Το μαρτυρικό χωριό των Σφακίων

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας, δολοφόνησε άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών δέκα γυναίκες.

Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε τις κατοικίες, αφαιρώντας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έργα υφαντικής και πολύτιμα αντικείμενα.

Στη συνέχεια πυρπόλησε το σύνολο των κατοικιών, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή νεκρή ζώνη. Όλες τις μέρες της καταστροφής, καθυβρίστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, αφού άνδρες του τακτικού γερμανικού και «χριστιανικού» στρατού, άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άμφια του ναού της Παναγίας, βεβήλωσαν και κατέκαψαν τις ιερές εικόνες, συνέλαβαν και βασάνισαν τον ιερέα του χωριού παπά Σήφη Παπαδόσηφο. Ο Καλλικράτης βυθίστηκε στο πένθος.

Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε ανεξίτηλα τον τόπο και τη ζωή όσων επέζησαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News