Πόλεμος εκπαιδευτικών - Δήμου Γαύδου με αφορμή την παραίτηση της δασκάλας  

Χανιά
Πόλεμος εκπαιδευτικών - Δήμου Γαύδου με αφορμή την παραίτηση της δασκάλας  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπαιδευτικοί κατηγορούν τη δήμαρχο Γαύδου για προσπάθεια διαπόμπευσης της δασκάλας - Θύματα του παράλογου συστήματος οι τρεις μαθητές της Γαύδου

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στη δημοτική αρχή της Γαύδου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με αφορμή την παραίτηση της δασκάλας που τοποθετήθηκε στο δημοτικό σχολείο του ακριτικού νησιού.

Το σχόλιο της δημάρχου κ. Ευαγγελίας Καλλίνικου περί επιπόλαιης συμπεριφοράς, οδήγησε τον Σύλλογο στην έκδοση μιας ιδιαίτερα σκληρής ανακοίνωσης με την οποία την κατηγορεί για προσπάθεια διαπόμπευσης της εκπαιδευτικού.

Της ζητά μάλιστα να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη. Η δήμαρχος Γαύδου απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν έκανε μπούλιγκ στη δασκάλα, επισημαίνοντας ότι έχει διαχρονικά αποδείξει την υποστήριξη της στον αγώνα για τα δικαιώματα του κλάδου.

«Η προσπάθεια διαπόμπευσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μερίδα των ΜΜΕ της εκπαιδευτικού, αποτελεί την πιο ανέντιμη υποστήριξη του συστήματος εργασιακής ομηρίας και ταλαιπωρίας των εκπαιδευτικών που γίνονται κάθε χρόνο εσωτερικοί μετανάστες, εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους, για να δουλέψουν στην άλλη άκρη της χώρας. Βάλλονται άνθρωποι  που δουλεύουν με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες πολλών σχολείων, με ελάχιστους μισθούς, χωρίς άδειες, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς δικαίωμα να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα βρέφη τους με ασφάλεια» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών: Οι δήμαρχοι δεν είναι εργοδότες των εκπαιδευτικών

Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων, επιτίθενται στη δήμαρχο Γαύδου για τη δημόσια τοποθέτηση της αναφορικά με την αιφνίδια αποχώρηση της δασκάλας. «Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον των παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του», ήταν το σχόλιο της κ. Καλλίνικου για να δεχτεί στη συνέχεια καταιγισμό πυρών.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε στη σκληρή ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. «Ενημερώνουμε τη δήμαρχο Γαύδου ότι οι δήμαρχοι δεν αποτελούν τους εργοδότες των εκπαιδευτικών παρόλο  που οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές το επιθυμούν διακαώς και το επιδιώκουν ώστε να πάψει η κρατική  χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Ας μη βιάζεται να προβάρει ανάλογα κουστούμια». Επιπλέον σημειώνει : «Θεωρούμε απόλυτη κατάντια το γεγονός όσοι  πολιτεύονται και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας να το πράττουν με όρους ηλεκτρονικής ανθρωποφαγίας και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους που η επιλογή της ανεργίας αποτέλεσε  λύση απελπισίας, προς όφελος των παιδιών τους».

Ε. Καλλινίκου: "Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει booling στη δασκάλα"

Όπως εξήγησε η δήμαρχος Γαύδου, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα της δασκάλας για βελτίωση της θέσης της. Τόνισε δε ότι έχει εκφράσει επανειλημμένα τη άποψη της για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και πολύ περισσότερο στα ακριτικά νησιά. Η κ. Καλλίνικου υπενθύμισε ότι ο δήμος Γαύδου είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που παρέχουν δωρεάν διαμονή και σίτιση στους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται στο σχολείο του ακριτικού νησιού. Κάλεσε μάλιστα τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να διδάξουν και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη των Χανίων, να σκεφτούν την προοπτική διδασκαλίας στα παιδιά της Γαύδου.

«Κάποια στιγμή τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους. Δεν ήθελα να μπω σ αυτή τη διαδικασία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχω πνιγεί με άδικα σχόλια και κριτικές από ανθρώπους με τους οποίους γνωριζόμαστε κι έχουμε συναντηθεί στους ίδιους αγώνες. Οπότε όλο αυτό ήταν δυσάρεστο για μένα γιατί πέρα από την πολιτική υπάρχει και μια καθημερινότητα και υπάρχουν και τρία παιδιά που δεν πάνε σχολείο αυτή τη στιγμή». 

Θύματα του παράλογου συστήματος οι τρεις μαθητές της Γαύδου

Την ίδια στιγμή, τρία παιδιά , η Κέλλυ, ο Νικόλας και ο Χρήστος συναντούν κλειστή την πόρτα του σχολείου τους. Θύματα ενός συστήματος που από τη μια αποκλείει τους μαθητές των ακριτικών περιοχών από το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση και από την άλλη παρέχει στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα να διδάξουν έστω και για μια ημέρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκεντρώσουν πολύτιμα για το εργασιακό μέλλον τους μόρια.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλη Μηλιαράκη , «η εκπαιδευτικός θα μπορούσε να αποκτήσει τα εργασιακά δικαιώματα που της δίνει ο νόμος, αν παρέμενε για δεκαπέντε ημέρες στο δυσπρόσιτο σχολείο της Γαύδου».

Ωστόσο, η δασκάλα από τη Θεσσαλονίκη ,μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, υπέβαλε την παραίτηση της , χάνοντας τα μόρια που θα μπορούσε να λάβει. Η επόμενη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου με τους μαθητές του ακριτικού νησιού και τις οικογένειες τους να ελπίζουν πως κάποιος θα αποδεχτεί τη θέση στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News