Χανιά

Σάλος μετά την παραίτηση της δασκάλας στη Γαύδο: «Να ζητήσει συγγνώμη η Δήμαρχος»

Σάλος έχει προκληθεί έπειτα από την απόφαση της δασκάλας της Γαύδου να παραιτηθεί, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους μαθητές

Σωρεία αντιδράσεων και ανακοινώσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της μοναδικής δασκάλας του Ακριτικού νησιού της Γαύδου να αφήσει της θέση της.

Πρόκειται για μία πρωτοδιόριστη εκπαιδευτικό και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δίδαξε μόλις μία ημέρα στους τρεις μαθητές του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης, που για μια ακόμη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει τις ακριτικές περιοχές.

Μέχρι και σήμερα, πάντως, το Δημοτικό Σχολείο της Γαύδου παραμένει κλειστό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αντικατάσταση της μοναδικής εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού, με την όλη διαδικασία - ενδεχομένως - να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα, σύμφωνα με τη Δήμαρχου του νησιού, κ. Γκέλη Καλλίνικου.

Υποστηρικτικές, από την άλλη, είναι οι ανακοινώσεις Σωματείων και Συλλόγων, αναφορικά με την παραίτηση της δασκάλας. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ζητά, μέσα από σχετική του ανακοίνωση, από τη Δήμαρχο του Ακριτικού νησιού, κ. Καλλίνικου, να ζητήσει συγγνώμη από την εκπαιδευτικό («Ζητούμε από τη δήμαρχο Γαύδου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από την εκπαιδευτικό.»). Ενώ, η (πανελλήνια) Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών κάνει λόγο για παραπλανητικά δημοσιεύματα από μέρος ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σχολιάζει καυστικά την ανάρτηση της Δημάρχου Γαύδου στο Facebook, η οποία και ενημέρωνε τους δημότες για την παραίτηση της δασκάλας, κάνοντας λόγο για μία «εκστρατεία διαπόμπευσης». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Σύλλογος: «Θλιβερή πρωτιά σε αυτή την εκστρατεία διαπόμπευσης της δασκάλας είχε η δήμαρχος Γαύδου. Το ότι είναι δήμαρχος ενός ακριτικού νησιού δεν της δίνει καμία τέτοια δικαιοδοσία. Σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να παίρνουμε την άδεια καμίας/κανενός δημάρχου, για να παραιτηθούμε. Ευτυχώς η αποδοχή μιας θέσης εργασίας ή της παραίτησής μας από αυτή, αποτελεί ακόμη δικαίωμά μας. Ενημερώνουμε τη δήμαρχο Γαύδου ότι οι δήμαρχοι δεν αποτελούν τους εργοδότες των εκπαιδευτικών παρόλο που οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές το επιθυμούν διακαώς και το επιδιώκουν ώστε να πάψει η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Ας μη βιάζεται να προβάρει ανάλογα κουστούμια. Θεωρούμε απόλυτη κατάντια το γεγονός όσοι πολιτεύονται και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας να το πράττουν με όρους ηλεκτρονικής ανθρωποφαγίας και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους που η επιλογή της ανεργίας αποτέλεσε λύση απελπισίας, προς όφελος των παιδιών τους.»

Από την άλλη, αιχμηρή είναι και η ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών, η οποία σχολιάζει - μεταξύ άλλων: «Σε καμία περίπτωση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν πρέπει να λάβει υπόψη του τέτοιες αντιλήψεις που συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στηρίζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος το Δημόσιο Σχολείο, και που συρρικνώνουν με τιμωρητικές λογικές τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων αναπληρωτών. […] Η πραγματική λύση για τη στελέχωση των Δημόσιων Σχολείων δεν είναι άλλη από τους Μόνιμους Μαζικούς Διορισμούς Εκπαιδευτικών σε όλες τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και ειδικότερα οι μόνιμοι διορισμοί στα ακριτικά μέρη της χώρας μας.»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων:

«Η παραίτηση της δασκάλας στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου είναι δείγμα της απελπιστικής κατάστασης που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς το καθεστώς της «αναπλήρωσης» και της έλλειψης μόνιμων διορισμών.

Η προσπάθεια διαπόμπευσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μερίδα των ΜΜΕ της εκπαιδευτικού αποτελεί την πιο ανέντιμη υποστήριξη του συστήματος εργασιακής ομηρίας και ταλαιπωρίας των εκπαιδευτικών που γίνονται κάθε χρόνο εσωτερικοί μετανάστες, εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους, για να δουλέψουν στην άλλη άκρη της χώρας. Βάλλονται άνθρωποι που δουλεύουν με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες πολλών σχολείων, με ελάχιστους μισθούς, χωρίς άδειες, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς δικαίωμα να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα βρέφη τους με ασφάλεια. Αυτοί που σε πολλές περιοχές, όπως και η δική μας, αντιμετωπίζουν το ανοιχτά εχθρικό και αφιλόξενο τοπίο, που έχουν επιβάλλει οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς στην εύρεση κατοικίας.

Σκοπός των επιθέσεων ενάντια στην εκπαιδευτικό είναι να αντιστραφεί το κύμα συμπάθειας προς τους αναπληρωτές. Στόχος τους είναι να καμφθεί η κατανόηση της αναγκαιότητας και η μαζική υποστήριξη που αρχίζει να απολαμβάνει το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Θλιβερή πρωτιά σε αυτή την εκστρατεία διαπόμπευσης της δασκάλας είχε η δήμαρχος Γαύδου. Το ότι είναι δήμαρχος ενός ακριτικού νησιού δεν της δίνει καμία τέτοια δικαιοδοσία. Σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να παίρνουμε την άδεια καμίας/κανενός δημάρχου, για να παραιτηθούμε. Ευτυχώς η αποδοχή μιας θέσης εργασίας ή της παραίτησής μας από αυτή, αποτελεί ακόμη δικαίωμά μας. Ενημερώνουμε τη δήμαρχο Γαύδου ότι οι δήμαρχοι δεν αποτελούν τους εργοδότες των εκπαιδευτικών παρόλο που οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές το επιθυμούν διακαώς και το επιδιώκουν ώστε να πάψει η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Ας μη βιάζεται να προβάρει ανάλογα κουστούμια.

Θεωρούμε απόλυτη κατάντια το γεγονός όσοι πολιτεύονται και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας να το πράττουν με όρους ηλεκτρονικής ανθρωποφαγίας και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους που η επιλογή της ανεργίας αποτέλεσε λύση απελπισίας, προς όφελος των παιδιών τους.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ακριτικών σχολείων και όχι μόνο, είναι οι μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια. Σε αυτό τον αγώνα θα θέλαμε να έχουμε συμπαραστάτη και το Δήμο Γαύδου και όχι απέναντί μας.

Ζητούμε από τη δήμαρχο Γαύδου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από την εκπαιδευτικό.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ΤΩΡΑ»

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών:

«Με αφορμή την παραίτηση της αναπληρώτριας δασκάλας από το δημοτικό σχολείου Γαύδου, για δικούς της προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, αναδύθηκε ξανά η πολεμική που ασκούν συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία διαστρεβλώνουν ή μεγεθύνουν περιστατικά προκειμένου να αποδομήσουν το Δημόσιο Σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, με απώτερο σκοπό βέβαια την εξυπηρέτηση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στοχεύουν στην κατάλυση δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Οι στοχευμένοι παραπλανητικοί τίτλοι ορισμένων ΜΜΕ αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη μεθόδευση, όπως: "Η τρίτεκνη δασκάλα που εγκατέλειψε το σχολείο χωρίς να ενημερώσει θα ενταχθεί στον πίνακα αναπληρωτών με προϋπηρεσία χάρη σε ρύθμιση...''.

Ωστόσο, εκείνο που προξενεί αλγεινή εντύπωση είναι η απίστευτη τοποθέτηση του αιρετού εκπροσώπου ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης της ΔΗΣΥ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο protothema.gr δήλωσε πως η εκπαιδευτικός που παραιτήθηκε δεν θα έχει καμία επίπτωση λόγω της κατάργησης του διετούς αποκλεισμού από το Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή η ΔΗΣΥ στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποστηρίζει, όπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου της, την επαναφορά του διετούς αποκλεισμού από τους πίνακες πρόσληψης αναπληρωτών. Μία ρύθμιση που είχε θεσπίσει η αγαπημένη υπουργός παιδείας των στελεχών της ΔΗΣΥ, Άννα Διαμαντοπούλου. Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα όχι η τελευταία που συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΗΣΥ νοσταλγούν τις αντεργατικές, αντιεκπαιδευτικές & νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις της κ. Διαμαντοπούλου.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. επισημαίνουμε πως σε καμία περίπτωση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν πρέπει να λάβει υπόψη του τέτοιες αντιλήψεις που συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στηρίζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος το Δημόσιο Σχολείο, και που συρρικνώνουν με τιμωρητικές λογικές τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων αναπληρωτών. Αυτές οι θέσεις εκφράζουν μόνο όσους τις εκφέρουν (και τους συνδικαλιστικούς τους χώρους) και όχι την εκπαιδευτική κοινότητα ούτε φυσικά και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ)

Η πραγματική λύση για τη στελέχωση των Δημόσιων Σχολείων δεν είναι άλλη από τους Μόνιμους Μαζικούς Διορισμούς Εκπαιδευτικών σε όλες τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και ειδικότερα οι μόνιμοι διορισμοί στα ακριτικά μέρη της χώρας μας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια