Μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης Σφακίων

Χανιά
Μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης Σφακίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό χωριό με τα τέσσερα ολοκαυτώματα, ο Καλλικράτης Σφακίων θα κηρυχθεί ως μαρτυρικό χωριό στις 3 Οκτωβρίου

Με τον πλέον λαμπερό, πανηγυρικό τρόπο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα κηρυχθεί προσεχώς το ιστορικό χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά ως μαρτυρικό χωριό...

Στις 3 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο ηρώο του χωριού, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό των χρόνων 1941-1944 και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια ηθική δικαίωση των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων του. Η Πολιτεία ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα τιμήσει με την παρουσία του την πανηγυρική ανακήρυξη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σφακίων.

Εμείς να θυμίσουμε ότι το χωριό του Καλλικράτη αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφού αριθμεί όχι ένα ή δύο αλλά τέσσερα ολοκαυτώματα!

Το πρώτο ήταν στις 26 Απριλίου 1770, μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη. Το δεύτερο ολοκαύτωμα έγινε στις 15 Ιουλίου 1821, στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Το τρίτο ολοκαύτωμα έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1866, πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης.

Το τέταρτο ολοκαύτωμα, στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από έναν βάρβαρο κατοχικό γερμανικό στρατό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News