default-image

Στο ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν το φεστιβάλ της ΚΝΕ

Χανιά
Στο ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν το φεστιβάλ της ΚΝΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά πρόκειται να διεξαχθεί το φεστιβάλ της ΚΝΕ

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου ενώ ο χώρος επιλέχθηκε για να αναδειχθεί η σημασία του μνημείου και η μεγάλη ιστορική του αξία.

Το φρούριο Ιτζεδίν είναι ένας τόπος, ένας χώρος, ένα μνημείο που αποτελεί για τα Χανιά ένα ιστορικό έμβλημα για το ρόλο που διαδραμάτισε από την ίδρυση του μέχρι και που έπαψε να λειτουργεί.

Σαν αμυντικό φρούριο για την φύλαξη του κόλπου της Σούδας αρχικά και στην συνέχεια, σαν φυλακή, κολαστήριο και μπουντρούμι ποινικών αλλά κυρίως πολιτικών κρατουμένων-κομουνιστών καταδικασμένων σε θάνατο και πολυετείς ποινές που όλοι αυτοί αποτέλεσαν  την οικογένεια της εθνικής αντίστασης.

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ αναφέρει:

Το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καλεί τους Χανιώτες και τις Χανιώτισες να πιέσουν με κάθε τρόπο ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη η ανάδειξή του ως μνημείο ιστορικής κληρονομιάς και να γίνει η απαιτούμενη αναστήλωση.

Το φρούριο είναι ανάγκη να γίνει λειτουργικός χώρος για ανάλογη χρήση, να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Στον ίδιο χώρο χρειάζεται να λειτουργήσει και το αρχείο των φυλακών που βρέθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο.

Καλούμε τον Χανιώτικο λαό να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ, όπου θα τιμηθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι που μετέτρεψαν τις φυλακές σε κάστρα αγώνα.

Για την μεταφορά στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν δωρεάν λεωφορεία, τις ώρες 6:30, 7:30,8:30, 9:30 από την αφετηρία του ΚΤΕΛ Χανίων. Επίσης θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την επιστροφή προς τα Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News