Αυτά είναι τα ιστορικά κτήρια των Χανίων που πέρασαν στο Υπερταμείο

Χανιά
Αυτά είναι τα ιστορικά κτήρια των Χανίων που πέρασαν στο Υπερταμείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λίστα, που ωστόσο δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί, περιλαμβάνει 196 ακίνητα που βρίσκονται στα Χανιά

Περισσότερα από δέκα χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους μνημεία και ιστορικά κτήρια, εκχώρησε μαζικά η κυβέρνηση στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, με σκοπό την οικονομική αξιοποίησή τους. Η λίστα που ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί περιλαμβάνει 196 ακίνητα που βρίσκονται στα Χανιά, μεταξύ των οποίων τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτήριο της εφορίας.

Για απόφαση που ελήφθη χωρίς καμία ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από λίγα χρόνια αποφεύχθηκε, μετά από συντονισμένες ενέργειες και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η εκχώρηση της έκτασης των Τάφων των Βενιζέλων στην ΕΤΑΔ.

«Δεν είχα ενημερωθεί και θέλω να τονίσω ότι είμαι απολύτως αντίθετος σε αυτήν την εξέλιξη. Περιλαμβάνονται ιστορικά κτήρια των Χανίων, όπως είναι τα Νεώρια, τα οποία μάλιστα έχουμε καταφέρει να παραχωρηθούν για πέντε χρόνια στον Δήμο Χανίων, ούτως ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να αξιοποιηθούν», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Χανίων.

Την απόφαση υπέγραψε στις 19 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αφορά σε 10.119 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού 511.357.451 τετραγωνικών μέτρων και δομημένης επιφάνειας 22.601 τετραγωνικών μέτρων. Η απόφαση του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν, εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύτηκε η διαδικασία και “πέρασε” η απόφαση είναι ότι στο σχετικό ΦΕΚ δεν αναγράφονται τα ονόματα των ακινήτων, αλλά 12ψήφιοι αριθμοί του Κτηματολογίου, χωρίς καμία διευκρίνιση ή στοιχείο αναγνώρισης. Υπηρεσίες των Δήμων, αναζητώντας κωδικούς για να αποκρυπτογραφήσουν τη λίστα με τα παραχωρηθέντα ακίνητα, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την προίκα που δίδεται ερήμην τους στο Υπερταμείο.

Η μετάφραση των κωδικών σε ακίνητα μπορεί να γίνει μέσω του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών του Δήμου Χανίων, στο οποίο έχουν καταχωριστεί όλα τα κτήρια με τους 12ψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου.

Εξασφαλίζουν την αποπληρωμή των δανείων

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, όλα αυτά γίνονται μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και ορίζει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ».

Δηλαδή τα ακίνητα αποτελούν περιουσία του Υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το σχέδιο εκχώρησης των ακινήτων στο Υπερταμείο έχει περάσει τέσσερις φάσεις. Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2015, όταν στο τρίτο μνημόνιο προβλέφθηκε η δημιουργία του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2016, συστάθηκε το Υπερταμείο που απορρόφησε ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προϋπήρχαν. Τον Μάιο του 2017 ορίστηκε επιτροπή για να επιλέξει και άλλα κρατικά ακίνητα, προκειμένου να τα εκχωρήσει το Δημόσιο στο Υπερταμείο, πέραν όσων κατείχε ήδη η ΕΤΑΔ. Τον Ιούνιο του 2018 εγκρίθηκε η λίστα με τα πρώτα 10.119 ακίνητα που ετοίμασε η Επιτροπή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News