default-image

Πότε φτάνει δασκάλα στην ακριτική Γαύδο

Κρήτη
Πότε φτάνει δασκάλα στην ακριτική Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κενά άνοιξαν τα σχολεία στα Χανιά

Χωρίς ελλείψεις άρχισε η σχολική χρονιά και για τα δυσπρόσιτα δημοτικά σχολεία των Χανίων. Στο Έλος, την Ανώπολη, τα Σφακιά και τη Γαύδο τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί. Στο Δημοτικό Σχολείο του ακριτικού νησιού που θα φοιτήσουν τρία αδέλφια, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη, οπότε και αναμένεται η δασκάλα.

Πρώτο κουδούνι χωρίς κενά στα Χανιά

Χωρίς τα κενά των προηγούμενων ετών χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά. Ελλείψεις καταγράφονται στην ειδική αγωγή και στα τμήματα παράλληλης στήριξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ενώ επαρκές είναι το προσωπικό για την κάλυψη των ολοήμερων τμημάτων στα οποία φέτος οι αιτήσεις φαίνεται να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλη Μηλιαράκη «είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια .Μπήκαμε στην κανονικότητα. Όσους εκπαιδευτικούς ζητήσαμε από την πολιτεία , τόσους προσέλαβε το Υπουργείο και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήρθαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία».

Σταδιακά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν και τα κενά που υπάρχουν στην ειδική αγωγή και στα τμήματα παράλληλης στήριξης. Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 25% των κενών, ποσοστό υψηλό συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν και τα τμήματα υποδοχής.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, «η επάρκεια σε εκπαιδευτικούς είναι πλασματική» . Τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατόν εβδομήντα επτά κενά από τα οποία τα εβδομήντα οκτώ αφορούν στην παράλληλη στήριξη μαθητών της ειδικής αγωγής.

Αυξημένες είναι φέτος οι αιτήσεις για τα ολοήμερα τμήματα και είναι αμφίβολο αν γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά . Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημοτικό σχολείο Κουνουπιδιανών στο Ακρωτήρι, ο αριθμός των αιτήσεων φτάνει τις 170. «Υπάρχει επαρκές προσωπικό για την πλήρη ανάπτυξη των ολοήμερων τμημάτων . Όμως υπάρχει πληθώρα αιτήσεων . Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι λόγω τις έλλειψης υποδομών δεν είναι εύκολο» είπε ο κ. Μηλιαράκης εξηγώντας πως «ακόμη κι αν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαθέσει το προσωπικό, αν δεν υπάρχει χώρος εστίασης, χώρος υποδοχής τροφίμων και αν δεν έχουν λυθεί άλλα οργανωτικά ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα .Εκεί καλούμε την πολιτεία να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά».

Τριακόσιοι εβδομήντα πέντε αναπληρωτές καλύπτουν τις κενές θέσεις στα δημοτικά σχολεία των Χανίων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το 13ο δημοτικό σχολείο Χανίων όπου παραβρέθηκε στον αγιασμό, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε ότι η περιφερειακή ενότητα θα στηρίξει τις προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων σχολική στέγης. «Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στην κατασκευή νέων σχολείων μέσα από προγράμματα που οι δήμοι θα υποβάλλουν . Ήδη το κάνουμε στο Κολυμπάρι και το Καστέλι» τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Μικρές αλλαγές καταγράφονται φέτος στο χάρτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά. Με τις συγχωνεύσεις , καταργήθηκαν τα νηπιαγωγεία Αγιάς και Σφακοπηγαδίου. Ταυτόχρονα όμως επαναλειτουργούν αυτά του Βατολάκου και του Κατοχωρίου Κεραμειών.

Έντυπο υλικό για την οδική ασφάλεια διένειμε η τροχαία Χανίων

Έμφαση στην ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τα ζητήματα οδικής ασφάλειας θα δώσει και αυτή τη χρονιά το Τμήμα Τροχαίας Χανίων. Όπως κάθε χρόνο, προσωπικό της υπηρεσίας με επικεφαλής τον διοικητή κ. Γιάννη Βλαχάκη , διένειμε ενημερωτικό υλικό σε μαθητές σχολείων της Αμπεριάς. «Η Τροχαία θα κάνει ότι μπορεί καλύτερο με συχνές επισκέψεις σε σχολεία, με διανομή έντυπου υλικού, προκειμένου οι μαθητές να γίνουν σωστοί χρήστες των οδών είτε ως πεζοί είτε ως επιβάτες» σημείωσε ο κ. Βλαχάκης.

ΝΟΔΕ ΧΑΝΙΩΝ: Δεν ξεκινάει με καλούς οιώνους η σχολική χρονιά

Σε ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η νέα σχολική χρονιά δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Αναφέρεται στους μαθητές της υπαίθρου και κάνει λόγο για αλλοπρόσαλλη τακτική του Υπουργείου. «Πέρα από τα ευχολόγια, η σκέψη μας είναι και σε όλους αυτούς τους μαθητές της υπαίθρου, οι οποίοι αναγκάζονται να διανύουν από φέτος παραπάνω χιλιόμετρα για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους είτε στα δημοτικά σχολεία είτε σε σχολεία της δευτεροβάθμιας λόγω της ειδικότητας που έχουν επιλέξει. Τους υποσχόμαστε, ότι σύντομα θα αποκαταστήσουμε τις όποιες στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη τακτική του υπουργείου Παιδείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News