«Βραχνάς» για εκατοντάδες οικογένειες η φοιτητική στέγη στα Χανιά 

Χανιά
«Βραχνάς» για εκατοντάδες οικογένειες η φοιτητική στέγη στα Χανιά 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση φοιτητών - πρυτανικής αρχής για τη φοιτητική στέγη - Ξεπερνούν τις 200 οι αιτήσεις των φοιτητών

Σε βραχνά για χιλιάδες οικογένειες παλαιών και νέων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης εξελίσσεται το πρόβλημα της στέγασης. Την ώρα που στην πόλη των Χανίων τα διαμερίσματα προς ενοικίαση είναι περιορισμένα και αν ακόμα είναι διαθέσιμα απαιτούν μεγάλο πορτοφόλι, η φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου καλύπτει μόλις 78 θέσεις φοιτητών. Με την επέκταση της η Πρυτανική αρχή προσδοκά σε πρώτη φάση να αμβλύνει το πρόβλημα.

«Προβλέπουμε σύντομα να παραδοθούν οι πρώτες 45 θέσεις από το έργο που είναι σε ολοκλήρωση, ο εργολάβος έχει συμβατική υποχρέωση να μας παραδώσει τη δεύτερη φάση στις 25 Σεπτεμβρίου και φαίνεται ότι δεν θα φύγουμε από αυτή την ημερομηνία», ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Λαγουδάκης.

Συνολικά εξήντα κενά αναμένεται να καλύψουν μέσα στους επόμενους μήνες τα νέα διαμερίσματα που κατασκευάζονται στην Πολυτεχνειούπολη. Με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης της Φοιτητικής Εστίας ο αριθμός των θέσεων θα φτάσει τις 290. Οι αιτήσεις όμως για στέγαση είναι ήδη διακόσιες χωρίς να έχει ακόμη αρχίσει η υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος από τους νεοεισαχθέντες.

«Τι μέτρα θα λάβει η πρυτανεία για τους φοιτητές που δεν μπορούν να βρουν σπίτι, γι’ αυτούς που δικαιούνται εστία αλλά δεν υπάρχουν δωμάτια. Θα ζητήσουμε κρατικό κονδύλι 350 ευρώ για να καλύψουν τουλάχιστον βασικές ανάγκες νερό ρεύμα», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών Χανίων κ. Φοίβος Ηλιόπουλος.

Σε σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον αντιπρύτανη διοικητικών και ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας Μιχάλη Λαγουδάκη ζήτησαν ουσιαστική στήριξη των παλιών φοιτητών και των πρωτοετών. Το στεγαστικό επίδομα που χορηγεί το κράτος λαμβάνεται από μικρό αριθμό φοιτητών.

«Εκτός από τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια περιλαμβάνεται και κάποιο ακαδημαϊκό το οποίο λέει ότι για να πάρεις αυτό το στεγαστικό επίδομα πρέπει να έχεις περάσει κάποιο αριθμό μαθημάτων το προηγούμενο έτος. Κάποιοι φοιτητές σκοντάφτουν σε αυτό», τόνισε ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου.

«Για μας το πρόβλημα ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ίδια η μέριμνα η οποία δεν αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα των φοιτητών, των εργαζόμενων γονιών τους αλλά ως ένα εμπόρευμα», είπε το μέλος του Συλλόγου Φοιτητών ΜΗΧ.Ο.Π., Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος.

Οι ανταποδοτικές υποτροφίες αποτελούν ένα μέτρο στήριξης που έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Ανταποδοτικές υποτροφίες, είναι το μόνο εργαλείο που έχει μείνει στα χέρια μας», αναφέρει ο αντιπρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης «με το οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε φοιτητές οι οποίοι ούτε μένουν στη εστία, ούτε έχουν πάρει το στεγαστικό επίδομα από το κράτος, ή μπορούν να λάβουν μια ενίσχυση προσφέροντας μια μικρή εργασία σε κάποια υπηρεσία του Πολυτεχνείου».

«Εμείς λέμε ότι αυτό είναι μια κοροϊδία διότι για να καλύψουν τα κενά, αντί να ζητήσουν από το κράτος προσωπικό, βάζουν τα παιδιά να κάνουν προχειροδουλειές. Η πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει υποβάλει στο Υπουργείο αίτημα για αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών Χανίων κ. Φοί8βος Ηλιόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News