Χανιά

ΕΔΕ για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Πολεμικό Μουσείο

Δεσμεύτηκε το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή του κτηρίου

Τα αποτελέσματα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που είναι σε εξέλιξη και την ολοκλήρωση της προανάκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, περιμένει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη του κτηρίου του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.

Ο κ. Πάνος Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις ενώ έκανε αναφορά στα μέτρα ασφάλειας και προστασίας που όπως υπογράμμισε εφαρμόζονταν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή των Χανίων προσδοκά σε ανταπόκριση του Υπουργείου Άμυνας στο αίτημα που έχει διατυπώσει για παραχώρηση του κτηρίου στο δήμο ώστε να στεγαστεί εκεί το νέο δημαρχείο της πόλης.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος στην απάντηση του στον Θεόδωρο Φορτσάκη για το θέμα της αναστήλωσης του κατεστραμμένου από τη φωτιά Πολεμικού Μουσείου Χανίων, αναφέρει: «Εξαιτίας της παλαιότητας του κτηρίου και της εισροής υδάτων από τη στέγη, εκρίθη αναγκαία και ορθά ενδεδειγμένη λύση, η διακοπή ρευματοδότησης, για την αποτροπή λόγω βραχυκυκλώματος, ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείου, είχε πλήρως καθαρισθεί και αποψιλωθεί, με τη συνδρομή προσωπικού από την 5η ΤΑΞΠΖ. Όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας του Μουσείου, αντιμετωπιζόταν, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την απόδοση ευθυνών διενεργείται ΕΔΕ από το ΓΕΕΘΑ και προανάκριση από την πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις των Υπουργών Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεσμεύθηκε το απαραίτητο ποσό για την επισκευή του κτηρίου το οποίο στις 22 Ιουλίου παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς.  «Το σημαντικότερο είναι το κτήριο αυτό να αποκτήσει τη χρήση που πρέπει και τα λεφτά αυτά να μην πάνε στον αέρα .Η πρόταση του δήμου θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λογική ,ισχυρή και έχει την  ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου» σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας. 

Ο δήμος Χανίων εξάλλου πολύ πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς είχε διατυπώσει το αίτημα για παραχώρηση του κτηρίου του κλειστού Πολεμικού Μουσείου στο δήμο, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί το νέο δημαρχείο. Ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για πολιτική απόφαση η οποία θα μπορούσε να ληφθεί σε πολύ σύντομο χρόνο με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η σχετική βούληση. «Εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση όλα τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά» είπε.   

Το πολεμικό μουσείο είχε πάψει να λειτουργεί από το 2011 λόγο προβλημάτων στατικότητας του κτηρίου και όλα τα εκθέματα είχαν μεταφερθεί στην έδρα του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, για την ασφάλεια και την συντήρησή τους, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Από τη φωτιά της 22ας Ιουλίου καταστράφηκε αρχειακό υλικό που ανήκε στον παραδοσιακό Σύλλογο Κρητικές Μαδάρες. 

Φορτσάκης: «Το κτήριο δε φυλασσόταν»

Αιχμηρός στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «αν και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επακριβώς διευκρινιστεί, είναι σαφές ότι το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί πλήρως από τις αρμόδιες αρχές και δεν φυλασσόταν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, αλλοδαποί φέρονται να διέμεναν στο εσωτερικό χώρο του διατηρητέου κτηρίου, χωρίς, φυσικά, να τους έχει χορηγηθεί καμία σχετική άδεια. Δεν φαίνεται να είχε ληφθεί κανένα μέτρο φύλαξης και προστασίας του από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ενδεχομένως Εσωτερικών».

Μάλιστα ο κ. Φορτσάκης τονίζει την ανάγκη διερεύνησης και απόδοσης των σχετικών ευθυνών «για την καταστροφή ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια των Χανίων, των Ιταλικών στρατώνων του 1870».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια