default-image

Μέσα στον Σεπτέμβριο η απόφαση της ΡΑΕ για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Χανιά
Μέσα στον Σεπτέμβριο η απόφαση της ΡΑΕ για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμα χρόνου οι δεσμευτικές προσφορές για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμες οι προσφορές προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης. Για τη μεγάλη διασύνδεση ωστόσο, εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το  2022.

«Η μεγάλη διασύνδεση δρομολογείται τώρα, εκκρεμεί η οριστική απόφαση της ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο. Είναι ένα έργο όμως πάρα πολύ δύσκολο και θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2022» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην καθιερωμένη εκδήλωση για την επέτειο της γεννήσεως του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, προβλέπεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Ήδη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμες οι δεσμευτικές προσφορές. «Φιλοδοξούμε ότι η μικρή διασύνδεση η οποία είναι καθοριστική, θα καλύπτει ένα σημαντικό κενό από τα τέλη του 2020 και μετά» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της  μικρής διασύνδεσης της Κρήτης θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς καθώς το 2020, εξαιτίας κοινοτικών περιορισμών, θα πρέπει το νησί να απαλλαγεί από τις ρυπογόνες θερμικές μονάδες, με κίνδυνο να δημιουργηθεί έλλειμμα ισχύος στο νησί. «Στο ενδιάμεσο διάστημα, το ισοζύγιο που έχουμε υπολογίσει με βάσει τις μελέτες της ΡΑΕ, δείχνει ένα μικρό έλλειμμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί με μια πιο σταδιακή απόσυρση των μονάδων και όχι κλείσιμο όλων των μονάδων που υπάρχουν στην Κρήτη το 2020» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, προβλέπεται σταδιακή χρήση των νεότερων και πιο συμβατών περιβαλλοντικά μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να λειτουργήσουν μεταβατικά για δύο ακόμη χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News