Επί τάπητος ξανά η πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Χανιά
Επί τάπητος ξανά η πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για την πρόσβαση οχημάτων στην παλιά πόλη Χανίων

Προβληματισμό στο δήμο Χανίων, στις υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και κυρίως στους κατοίκους εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα της προσβασιμότητας στην παλιά πόλη. Στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα,  εξετάστηκε εκ νέου ο σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων στην περιοχή. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του ΕΚΑΒ συμφώνησαν ότι απαιτείται αποσυμφόρηση των πεζόδρομων προκειμένου τα οχήματα να μπορούν να εισέλθουν ανεμπόδιστα και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, στα σοκάκια  της παλιάς πόλης σε περίπτωση ανάγκης.

Στην καταπάτηση των κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις εστίασης απέδωσε το πρόβλημα της προσβασιμότητας ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ανησυχίες των κατοίκων είναι κατανοητές. «Ο κανονισμός παραβιάζεται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να  υπάρχουν καθυστερήσεις σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας ο οποίος αναγνώρισε ότι από την πλευρά του δήμου παρατηρείται αδυναμία ελέγχου της τήρησης του κανονισμού εξ αιτίας υποστελέχωσης των υπηρεσιών του.

Ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Λιμεναρχείου προκειμένου όπως είπε να τηρηθεί η νομιμότητα ενώ επεσήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών». 

Μέτρα για την αντιπυρική θωράκιση του δάσους του Αγίου Ματθαίου

Στη διευρυμένη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου στην οποία συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Λιμεναρχείου, του ΕΚΑΒ, της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., της Διεύθυνσης Δασών, εθελοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των δημοτικών ενοτήτων, τέθηκε για μια ακόμη φορά επί τάπητος το ζήτημα της πυροπροστασίας. Εκτενής αναφορά έγινε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αντιπυρική θωράκιση του δάσους του Αγίου Ματθαίου με τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.

«Ο δήμος Χανίων ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας του Αγίου Ματθαίου αλλά και άλλων περιοχών έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που στοχεύουν πρωτίστως στην πρόληψη. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτενής καθαρισμός στο δάσος του ενώ επεκτάθηκε και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, των Καθιανών και σε άλλα σημεία, με τη βοήθεια εκτάκτου προσωπικού και με τη συνδρομή του Δασαρχείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσος Βάμβουκας.

Επανέλαβε ότι ο δήμος Χανίων είναι από τους λίγους δήμους της Κρήτης που διαθέτει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης πολιτικής προστασίας, ενώ διαθέτει και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των χώρων καταφυγής του, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Υπενθύμισε δε ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία προμήθειας ειδικών καμερών, οι οποίες θα επιτηρούν σε 24ωρη βάση το δάσος του Αγίου Ματθαίου.  Το σύστημα που θα εγκατασταθεί θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου που εδρεύει στο δάσος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων .

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του τοπικού συντονιστικού οργάνου συζητήθηκε επίσης η ανάγκη καθαρισμού των κάθετων δρόμων που έχουν διανοιχτεί και δεν χρησιμοποιούνται. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι προχωρά το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, παράλληλα με την κατάρτιση των δασικών χαρτών ενώ έχει συσταθεί και Επιτροπή με αρμοδιότητα τη διενέργεια ελέγχων σε οικόπεδα που αποτελούν πιθανές εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News