default-image

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η ΕΛΜΕ για την αναμοριοδότηση

Χανιά
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η ΕΛΜΕ για την αναμοριοδότηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανιών με αποδέκτη το υπουργείο Παιδείας, καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας τους εκπαιδευτικούς, με στόχο να ανατρέψουν την απόφαση του ΥΠΕΠΘ για την αναμοριοδότηση των σχολείων.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «από την αρχή του έτους (10/1/2018) η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανιών κατήγγειλε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί τμήμα στα ΕΠΑ.Λ. (τομείς και ειδικότητες), καθώς και στα Γενικά Λύκεια (ομάδες προσανατολισμού-κατευθύνσεις) συναρτάται (κακώς) με τον χαρακτηρισμό του σχολείου, καθώς και τα μόρια (συνθηκών διαβίωσης) που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς.

Ζητάμε να αποσυνδεθούν τα μόρια συνθηκών διαβίωσης που παίρνει ένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε κάποιο σχολείο από τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτούνται για τη δημιουργία τμήματος μαθητών. Αντίθετα ζητάμε τη δημιουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας για τη στήριξη των σχολείων της περιφέρειας».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η τελική απόφαση του ΥΠΠΕΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων είναι πολύ χειρότερη από την αρχική του πρόταση, καθώς αποχαρακτηρίζονται από “δυσπρόσιτα” εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα, αφού για να χαρακτηριστεί πλέον ως δυσπρόσιτο ένα σχολείο απαιτούνται 11 ή περισσότερα μόρια συνθηκών διαβίωσης, ενώ μέχρι σήμερα χρειάζονταν 9 μόρια.

Ταυτόχρονα υποβιβάζονται κατηγορία πολλά περισσότερα, πράγμα που θα έχει ως άμεση συνέπεια να αυξηθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία των τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού, μαθημάτων επιλογής και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και των τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Αυτό θα επιφέρει νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και σχολείων».

Πρόκειται, δηλαδή, για έμμεση προσπάθεια κατάργησης τμημάτων και σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στα μικρά περιφερειακά σχολεία, με αποκλειστική στόχευση την περιστολή του εργασιακού κόστους.

Συγκεκριμένα, στον νομό Χανίων:

1. Το Γυμνάσιο και το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου αποχαρακτηρίζονται (!) από δυσπρόσιτα, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν μαθητές που προέρχονται από μια ευρεία και δύσβατη ορεινή περιοχή του νομού Χανίων. Το ίδιο και το Γυμνάσιο και το ΓΕ.Λ. Παλαιόχωρας, αφού για να χαρακτηριστεί πλέον ως δυσπρόσιτο ένα σχολείο απαιτούνται 11 ή περισσότερα μόρια συνθηκών διαβίωσης, ενώ μέχρι σήμερα χρειάζονταν 9 μόρια. Τα σχολεία αυτά θεωρούνταν εδώ και δεκαετίες δυσπρόσιτα και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα της λειτουργίας με ολιγομελή τμήματα, αλλά και αποτελούσε αναγνώριση των ειδικών συνθηκών αυτών των σχολείων.

2. Τα σχολεία (Γυμνάσιο και ΓΕ.Λ.) σε Βουκολιές και Βάμο υποβιβάζονται από τα 5 μόρια που παίρνουν μέχρι σήμερα σε 4 μόρια, ενώ η πρόταση της ΕΛΜΕ ήταν να αναβαθμιστούν σε 6 μόρια.

3. Τα ΕΠΑ.Λ. σε Κίσσαμο και Βρύσες παραμένουν στα 5 μόρια, ενώ η πρόταση της ΕΛΜΕ ζητούσε 8 μόρια για να εκλείψουν τα προβλήματα με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων που αντιμετωπίζουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα, για τα γυμνάσια των περιοχών αυτών η ΕΛΜΕ Χανιών είχε ζητήσει τη μοριοδότησή τους με 7 μόρια.

«Είναι εντυπωσιακά εξοργιστικό το γεγονός ότι και στις 4 κινητοποιήσεις που οργανώσαμε κατά τη διάρκεια του έτους για το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντα παίρναμε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα έχει λυθεί και κατηγορείτο η ΕΛΜΕ από “δύσπιστη” έως “εμμονική”», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News