Ασθενούν και τα... ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας

Χανιά
Ασθενούν και τα... ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπάρχει προσωπικό για τα ασθενοφόρα που να καλύπτει 24ωρη βάρδια σε Κέντρα Υγείας της Κρήτης

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου, Βιάννου και Χάρακα, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για τα ασθενοφόρα που να καλύπτει 24ωρη βάρδια, ενώ παράλληλα επιτακτική είναι η ανάγκη για προμήθεια νέου ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου.

Την ίδια στιγμή, τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις ακάλυπτες βάρδιες σε ασθενοφόρα σε περιοχές με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τονίζοντας πως, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις, τα δελτία Τύπου και τις διαμαρτυρίες τοπικών φορέων, συνεχίζουν να υπάρχουν τα εν λόγω προβλήματα στις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην επίλυση των σοβαρών αυτών θεμάτων είναι επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών.

«Τα Κέντρα Υγείας της κάθε περιοχής διαθέτουν από έναν έως τρεις υπαλλήλους πληρώματα ασθενοφόρων και με τέτοια στελέχωση προσπαθούν να διεκπεραιώνουν τις διακομιδές. Είναι αδύνατον. Και μιλάμε για δυσπρόσιτες περιοχές που απέχουν μια-δυο ώρες από τα νοσοκομεία. Απαιτούνται έως και 4 ώρες για τη διακομιδή έκτακτων περιστατικών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Κίσσαμου νομού Χανίων διαθέτει δύο ασθενοφόρα. Στις 16/8/2018», όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «και τα δύο ασθενοφόρα ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του έκτακτο περιστατικό. Ο δήμαρχος στην επιστολή διαμαρτυρίας είπε ότι, “όταν ήρθε μετά από δύο ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Χανιά, ήταν αργά. Ίσως τώρα να ήταν ζωντανός εάν ένα από τα δύο ασθενοφόρα του Κ.Υ. ήταν σε λειτουργία”».

Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «τελικά είτε δε θα υπάρχει πλήρωμα είτε δε θα υπάρχει ασθενοφόρο. Και τα δύο μαζί αποτελούν πολυτέλεια για τη χώρα μας. Να σημειώσουμε ότι και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νομού Χανίων, που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το νοσοκομείο, υπάρχουν κενές βάρδιες. Ακόμη και στον νέο Τομέα του ΕΚΑΒ Αποκορώνου-Σφακίων, δύο χρόνια μετά την ίδρυση και τα εγκαίνια από τον κ. Πολάκη, υπάρχουν κενές βάρδιες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει 24ωρη κάλυψη από το ΕΚΑΒ».

Παρέμβαση Κεγκέρογλου

Στο σοβαρό ζήτημα προμήθειας νέου ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Κισσάμου, για να αποφευχθούν νέες απώλειες ζωής, παρενέβη και ο γραμματέας της Κ. Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος με ερώτησή του προς το υπουργείο Υγείας ζητά να αποκτήσει το Κέντρο Υγείας Κισσάμου καινούργιο ασθενοφόρο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

«Ο δήμαρχος Κισσάμου, και με αφορμή τον θάνατο ενός συμπολίτη μας και τη δίωρη καθυστέρηση στην προσέλευση του ασθενοφόρου, σας απέστειλε επιστολή αγωνίας για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, αναφορικά με την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του, λόγω μη λειτουργίας των ασθενοφόρων. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι το ασθενοφόρο που στάλθηκε πρόσφατα στο Κ.Υ. είναι σε χειρότερη κατάσταση από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να έχει στη δύναμή του δύο ασθενοφόρα, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι λειτουργικό», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου περιγράφοντας το σοβαρό πρόβλημα, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επίλυσή του, κι όμως ακόμα η ανάγκη δεν έχει εκπληρωθεί. «Επειδή η εδαφική περιφέρεια που καλύπτει το Κ.Υ. Κισσάμου στην περιοχή έχει αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και του αυξημένου ντόπιου πληθυσμού, και επειδή είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές εξαιτίας έλλειψης ασθενοφόρου», τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου, «σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκτήσει το Κέντρο Υγείας Κισσάμου νέο ασθενοφόρο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών;».

Εκτός από το παραπάνω ερώτημα, ταυτόχρονα ο κ. Κεγκέρογλου ζητά να μάθει αν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να ασχοληθεί και να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τα ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, και Χάρακα. Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησής του τονίζονται τα εξής: «Τα προβλήματα υγείας στην ύπαιθρο και στα Κέντρα Υγείας συσσωρεύονται και το υπουργείο Υγείας δε φαίνεται να έχει κανέναν σχεδιασμό για την επίλυσή τους. Ένα από τα σημαντικά όμως προβλήματα είναι η αδυναμία κάλυψης με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση των Κέντρων Υγείας Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Βιάννου αλλά και Χάρακα. Συγκεκριμένα δεν επαρκεί το προσωπικό, εκτός του κανονικού οκταώρου, και ένα ασθενοφόρο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής δύο ή τριών Κέντρων Υγείας, όταν συμπίπτουν δύο ή περισσότερα περιστατικά, αδυνατεί να το πράξει. Επειδή η αδυναμία αυτή και η έλλειψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωής», ο κ. Κεγκέρογλου ρωτά τον υπουργό αν έχει πρόθεση να ασχοληθεί και να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τα ασθενοφόρα. «Πότε και πως;», καταλήγει ο βουλευτής στην ερώτησή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News